Ambasador Colette Avital: 12 milioane șekeli vor fi distribuiți supraviețuitorilor nevoiași ai Holocaustului din România / Interviu realizat de Doina MEISELES

Ambasadorul Colette Avital, președinta Fundației Caritatea și președinta Centralei Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului, împreună cu Gideon Taylor, directorul WJRO, au declarat, într-un comunicat comun, că în următoarele săptămâni se va distribui o sumă de 12 milioane de șekeli ca ajutor pentru aproximativ 2700 de supraviețuitori ai Holocaustului originari din România.
Fondurile au fost puse la dispoziție de Fundația Caritatea din România și provin din vânzarea unor bunuri comunitare evreiești.
Conform declarației comune a doamnei ambasador Colette Avital și dlui Gideon Taylor, aceste fonduri provin de la proprietăți retrocedate care fuseseră luate pe nedrept din patrimoniul diferitelor comunități evreiești din întreaga Românie.
Colette Avital și Gideon Taylor au adăugat: „Suntem fericiți că avem posibilitatea de a ajuta modest victimele persecuțiilor sălbatice din perioada celui de-al doilea război Mondial să-și ducă viața, în mod demn, așa cum o merită”.
Primul grup de 987 persoane a primit deja o sumă de 6.500 șekeli (aprox. 1.600 euro). Este vorba de supraviețuitori ai Holocaustului al căror venit lunar nu depășește 3.151 șekeli, aceștia primind o suplimentare de venit (“Hashlamat Ha­chnasa”) de la Asigurările Sociale.
Un al doilea grup de cca 1.500 de supraviețuitori originari din România al căror venit lunar este de cca 4900 șekeli, vor primi un ajutor de 300 de șekeli în următoarele săptămâni.

* * *

Revenită recent de la New York (unde a fost aleasă în Executivul Congresului Mondial Evreiesc, președinte Ronald Lauder), d-na ambasador Colette Avital ne-a dezvăluit toate aceste decizii de un interes major pentru toți cititorii noștri și, în plus, ne-a mai spus că, după multe amânări și insistențe, a reușit să facă un pas înainte și în spinoasa problemă a retrocedării proprietăților particulare din România aparținând unor supraviețuitori ai Holocaustului.

Doina Meiseles: Și care sunt veștile bune?

Colette Avital: Din partea ANRP (Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților) avem acceptul că această instituție va urgenta rezolvarea dosarelor posesorilor de proprietăți imobiliare din România care sunt supraviețuitori ai Holocaustului.

D.M.: Pe ce bază va recunoaște ANRP pe acei supraviețuitori ai Holocaustului? Ce dovezi trebuie să aducă ei?

C.A.: – Am convenit că, în curând, toți cei recunoscuți în Israel ca supraviețuitori ai Holocaustului vor primi o scrisoare de la Ministerul de Finanțe însoțită de un formular. Aceia care posedă o proprietate în România trebuie să completeze formularul și să ni-l predea nouă, “Centralei Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului”. Noi îl vom ștampila pentru a fi recunoscut de ANRP. Cu acest document aceștia vor putea dovedi la ANRP că sunt supraviețuitori ai Holocaustului având dreptul la rezolvarea urgentă a dosarului, de care până acum nu se ocupa nimeni.

D.M.: Le puteți furniza cititorilor noștri amănunte în legătură cu fondurile pe care Fundația Caritatea le oferă acum nevoiașilor din Israel?

C.A.: În fircare an primim de la Fondul Caritatea o mare sumă de bani (din vânzarea unor proprietăți) care, odată ajunși în Israel, sunt folosiți pentru ajutorarea supraviețuitorilor Holocaustului originari din România recunoscuți ca atare de către Ministerul de Finanțe. Anul trecut suma primită a fost de 2.9 milioane de dolari și din acești bani s-au plătit atunci supraviețuitorilor Holocaustului nevoiași circa 7.000 de șekeli. Anul acesta suma primită a fost de 3.37 milioane de dolari, deci putem să le plătim o sumă unui număr mai mare de persoane.

D.M.: V-ați întâlnit recent cu primul ministru român Sorin Grindeanu cu ocazia vizitei efectuate de domnia sa în Israel. Ce ați discuta în cadrul întrevederii?

C.A.: În primul rând am ridicat problema reînființării grupului de lucru cu reprezentanții ANRP pentru simplificarea și ușurarea rezolvării tuturor problemelor legate de ritmul extrem de lent al retrocedărilor proprietaților comunitare din România. Este vorba încă de un mare număr de proprietăți pe care le revendicăm (cca 1.000) și lucrurile merg mult mai încet decât ar fi normal. Grupul de lucru condus de Biroul primului ministru (era vorba de fostul premier Ponta) a reprezentat un vehicol efectiv și constructiv în discuțiile purtate între WJRO și FCER pe de-o parte și guvernul Român. Aș dori ca la conducerea grupului de lucru săfie menținut dl. ambasador Mihnea Constantinescu cu care am colaborat în mod excepțional și care cunoaște extrem de bine fondul problemelor cu care ne confruntăm.
Am discutat cu premierul Sorin Grindeanu și problema pensiilor pentru originarii din România supraviețuitori ai Holocaustului care nu și-au recăpătat cetățenia. Aceasta reprezintă o problemă care trebuie clarificată.

D.M.: Vă mulțumim și vă felicităm pentru alegerea în cadrul Congresului Mondial Evreiesc.

Sursa: ”Jurnalul săptămânii”

Comments

comments

2 Comments on "Ambasador Colette Avital: 12 milioane șekeli vor fi distribuiți supraviețuitorilor nevoiași ai Holocaustului din România / Interviu realizat de Doina MEISELES"

 1. IULIAN LACKNER | 22/05/2017 at 11:33 | Reply

  Doamnei AMBASADOR COLLETE AVITAL,

  MA NUMESC IULIAN LACKNER
  TZ 17403130

  VE PRECIZEZ , CA EU NU AM NICION FEL DE PENSIE DE BATRINETE( DIN MOTIVE ABSOLUT SUBIECTIVE LEGATE DE SITUATIA IN CARE M-AM EXPUS , SEMNIND UNUI MEMBRU DIN FAMILIE ( SUROREI MELE) GARANTII FARA LIMITA DE TIMP SI VALOARE).
  EI AU DAT FALIMENT IAR EU AM RAMAS CU TOATE ECONOMIILWE MWLW INCLUSIV PENSIILE MELE “INGHITITE” DE FALIMENTUL LOR SI SEMNATURILOR MELE IN INCERCAREA DE AI SALVA
  ASADAR VENITUL MEU BILADIT DELA BITUAH LEUMI ESTE DE 1938 SEKELS/LUNAR
  SI ASTA ESTE TOTUL

  DACA LEGISLATIA O PERMITE SI SUMELE RECUPERATE DE DVS . DELA FONDUL “CARITATEA” O PERMIT SI EU MA INCADREZ IN PARAMETRII PE CARE DVS.II LUATI IN CONSIDERATIE, VA ROG SA VERIFICATI SI SA-MI ACORDATI SPRIJUNUL MAXIM IN CEL MAI SCURT TIMP POSIBIL
  CU STIMA SI CONSIDERATIE
  ING IULIAN LACKNER

 2. populatia evreiasca din orasul Campolung moldovenesc JUDETUL SUCEAVA ,A FOST toata evacuata in trenuri de animale in conditii inumane ,pentru exterminare intro destinatie necunoscuta.Astfel am ajuns in orasul ATAKI ,la granita cu RAUL NISTRU.Pana acolo au murit deja mii de oameni.Jandarmeria romana n-ea alungat ca niste animale mergand pe jos fara nicio tinta.Am ajuns in orasul SARGOROD UKRAINA UNDE mureau zilnic sute de oameni.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*