Atac împotriva unui oficial al ambasadei israeliene la Amman – 2 morți și un rănit (VIDEO)

Tonul se ridică între Israel și Iordania în urma unui atac împotriva unui membru al personalului diplomatic al ambasadei Israelului din Amman, atac efectuat de un cetățean iordanian și în urma căruia s-au înregistrat doi morți și un rănit.
Potrivit informațiilor furnizate de către ministerul israelian al Afacerilor Externe, duminică seara, un tâmplar iordanian venit să lucreze la reședința agenților de securitate ai ambasadei, a atacat un ofițer de securitate israelian cu ajutorul unei șurubelnițe. Agentul, rănit ușor, a reacționat imediat, împușcându-l pe agresor.
Un alt cetățean iordanian, proprietarul spațiilor respective, a fost de asemenea rănit în timpul atacului de un glonț rătăcit.
Cei doi cetățeni iordanienii au murit ulterior din cauza rănilor.

Sursa video: i24 News

Primul ministru israelian Beniamin Netanyahu a vorbit în cursul nopții trecute cu ambasadorul statului Israel în Iordania și cu agentul de securitate rănit.

La ora actuală, personalului diplomatic, inclusiv ofițerii de securitate, se află în interiorul ambasadei, Amman cerând să-l interogheze pe agentul de securitate atacat, refuzând să-i permită să părăsească Iordania.
Israelul, care vrea să-l extragă pe agent din această țară, refuză să accepte orice interogatoriu, în virtutea Convenției de la Viena, care oferă imunitate personalului diplomatic.
La rîndul său, tatăl teroristului iordanian și-a descris fiul drept “shahid” (“martir”), într-un interviu acordat ziarului Al-Ghad și a cerut condamnarea la moarte a agentului de securitate israelian.
Acest incident intervine în contextul tensiunilor extreme dintre autoritățile religioase musulmane și mai multe țări arabe, printre care Iordania, care reproșează Israelului instalarea porților de securitate la intrările pe Muntele Templului, după uciderea a doi polițiști israelieni de către trei teroriști arabi-israelieni care ascunseseră arme pe site-ul sacru.
Vineri, peste 8.000 de protestatari au mărșăluit în Amman și alte orașe iordaniene, la apelul mișcarii islamice și a partidelor de stânga, pentru a protesta împotriva acestor noi măsuri.
“Ne vom sacrifica sufletul și sângele pentru tine, moschee al-Aqsa”, au scandat protestatarii.
“Suntem gardienii moscheeii al-Aqsa”, “Vom merge, milioane, ca martiri, la al-Aqsa”, scandau manifestanții, în timp ce un steag israelian a fost ars și călcat în picioare.

Reamintim că Israel și Iordania au încheiat un tratat de pace în 1994. (Agenția de știri Anima News – ASAN)

 

Comments

comments

Be the first to comment on "Atac împotriva unui oficial al ambasadei israeliene la Amman – 2 morți și un rănit (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*