Cine sunt palestinienii?

Palestinian Authority President Mahmud Abbas (C) chairs a meeting with the Revolutionary Council of his ruling Fatah party on June 16, 2015 in the West Bank city of Ramallah. Photo by STR/Flash90 *** Local Caption *** ??? ???? ????? ???? ?????? ????? ????????? ????

Autor: Guitel BEN-ISHAY /

Acest studiu nu neagă dreptul familiilor și triburilor palestiniene să se definească ca aparținând poporului palestinian.

Cu toate acestea, în lumina încercărilor sistematice de a rescrie istoria milenară a regiunii noastre și de a nega orice legătură între poporul evreu și Țara lui Israel, a venit timpul să restabilim adevărul istoric, astfel încât liderii palestinieni să pună capăt minciunii
și, în cele din urmă, să apeleze la o narațiune pozitivă și constructivă.

Pe data de 24 martie 2017, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat la o conferință de presă la Berlin:

”Patria mea palestiniană are o istorie foarte lungă. Este un far pentru toate popoarele; originile noastre provin din poporul canaanian, care a trăit acum 3500 de ani. Țara noastră a existat de mii de ani, de la prima comunitate agricolă a istoriei omenirii în Ierihon și de la cel mai vechi oraș, Ierusalim. Este, de asemenea, și Hebron, cel al patriarhului nostru Ibrahim, precum și Bethleem, orașul nașterii lui Isus”.

Este trist și foarte regretabil faptul că niciun jurnalist sau oficial german nu s-a ridicat pentru a protesta împotriva acestei minciuni imense. Nimeni nu i-a reamintit lui Mahmud Abbas despre existența poporului evreu pe pământul său strămoșesc.
Aceasta nu a fost prima dată când liderii palestinieni pretind că sunt urmașii poporului canaanian, poporul care a trăit în țara Canaanului înainte ca evreii să se stabilească acolo.
În ceea ce privește originea numelui Palestina, este, fără îndoială, arabă. Împăratul roman Hadrian a ales numele Palestina (cu referire la filistenii) după înfrângerea revoltei lui Shimon Bar Kokhba în anul 135 al epocii noastre. Obiectivul său era să desființeze Iudeea de pe hartă și să distrugă toate legăturile istorice cu evreii.
Această negare de către palestinieni a rădăcinilor copiilor lui Israel, continuă, din păcate, până astăzi.

Demonstrație palestiniană la Ierusalim, 1920. Pe pancarte este scris ”Palestina face parte din Siria” (Foto: Biblioteca Congresului)

Potrivit istoricului palestinian Muhammad Y. Mouslih, în timpul celor 400 de ani de dominație otomană (1517-1917), și înainte de mandatul britanic, ”nu a existat o entitate politică numită Palestina”. În arabă, această regiune era cunoscută sub numele de Al-Ard al-Ayour (Țara Sfântă) sau Surya al-Janubiyya (sudul Siriei), dar nu Palestina. Nu există un trib palestinian care să se identifice cu rădăcinile sale în țara Canaan. Toate triburile se consideră arabi, mândri că sunt descendenți ai principalelor triburi din Hedjaz, acum Irak și peninsula Arabică. Chiar și familia Kanaan din Nablus pretinde origini în Siria.
Unele familii sunt de origine kurdă sau egipteană și, uneori, chiar de origine evreiască sau samariteană, așa cum este cazul în Hebron.
Yasser Arafat a spus odată că palestinienii descind din Iebusiți, pe care el i-a descris ca fiind un trib canaanian. Arafat adesea spunea că palestinienii reprezintă ”națiunea de curajoși sau eroi” (kum jabarin). Acest termen este luat dintr-un verset al Coranului referitor la evrei. Ei se temeau de locuitorii din țara Canaan, acea faimoasă ”națiune de giganți” descrisă de Biblie.
Saeb Erekat, negociator-șef al discuțiilor de pace cu Israel, leagă frecvent palestinienii cu canaaniții din Ierihon. În mod semnificativ, la un forum internațional desfășurat în Germania, el a afirmat cu mândrie: ”Sunt fiul lui Jericho. Varsta mea este de 10.000 de ani. Eu sunt fiul canaaniților care au trăit cu 5000 de ani în urmă, cu 500 de ani înainte de sosirea lui Joshua Bin Noun (succesor al lui Moise după ieșirea evreilor din Egipt și trecerea deșertului, n.r.). El a asediat și a ars orașul meu natal, Jericho. Cum, deci, putem spune și recunoaștem că Palestina noastră este un stat exclusiv evreiesc?”.
În timp ce vorbim de ”crimele de război” ale lui Bin Noun, este uimitor faptul că niciunul dintre oficialii internaționali de rang înalt nu a ridicat întrebări, nu a ridicat îndoieli și nici nu a venit în apărarea reprezentantul israelian prezent la acest Forum.
Cum să accepți aceste minciuni fără sens?

Demonstrația palestiniană la Poarta Damascului, Ierusalim, 1920 (Foto: Biblioteca Congresului)

Totuși, în acest teatru al absurdului, este foarte curios să auzi teza unui reprezentant al Hamas cu afirmații elocvente despre teza ridicolă conform căreia palestinienii sunt de fapt canaaniți.
În 23 martie 2012, Fathi Hammad, ministrul de Interne și al Securității Naționale, a legat originile palestinienilor de Egipt și de Peninsula Arabică, oferind explicații judicioase:

”Cine sunt palestinienii?’ Știm multe familii numite al-Masri, ale căror rădăcini sunt egiptene! Poate vin din Alexandria, Cairo sau Aswan. Suntem de fapt egipteni, arabi, musulmani. Personal, jumătate din familia mea este egipteană și cealaltă saudită”.
Când armatele islamice au cucerit regiunea, au adoptat numele administrativ folosit de bizantini ”Palestina Prima” și i-au dat un nume arab ”Jund Filastin”, adică ”comandamentul militar al Palestinei”.
Cu alte cuvinte, acest nume nu reprezintă identitatea națională a ”poporului palestinian” care a trăit în țară, ci doar definește o zonă militară în conformitate cu nomenclatura bizantină. Sediul său a fost, de asemenea, localizat în orașul Ramla, nu în Ierusalim.
Această prezență militară musulmană viza în mod evident protejarea rutelor comerciale care leagă Egiptul de Siria și de Irak.
Prima generație de lideri musulmani palestinieni care participă la Marea Revolta arabă a hashemiților datează din 1916. Ei aparțineau administrației hashemite a Siriei. Abia după căderea regelui Faysal, ei și-au făcut drumul în Palestina.
În realitate, pe teren, Palestina făcea parte, pentru ei, din Siria cea Mare și de fapt palestinienii înșiși nu erau conștienți de identitatea lor palestiniană.
Adnan Abou Odeh, un politician iordanian de origine palestiniană, a făcut o distincție clară între iordanieni și palestinieni.
El a reamintit că atunci când britanicii au înființat emiratul Transiordanului, ei au definit arabii și evreii care trăiau în Palestina mandatară ca palestinieni.

Adnan Abu Odeh definește astfel locuitorii din regiune:
* Transiordanienii sunt cetățeni iordanieni din Transiordania;
* Palestinienii reprezintă poporul arab din Palestina mamdatară;
* Iordanienii palestinieni sunt palestinienii care au devenit cetățeni iordani după ce malul de vest al râului Iordan a fost anexat de Regatul Hașemit în 1950;
* Iordanienii sunt cetățeni iordanieni de toate originele.

Astfel, definiția națională a palestinienilor vine din granițele trase de cele două puteri occidentale ale timpului, Franța și Anglia.
Partajarea Orientului Mijlociu prin acordurile Sykes-Picot a avut loc, în realitate, în cadrul unui regim hashemit efemer în Siria.
De asemenea, este curios și interesant de observat că steagul Palestinei este, de fapt, standardul Marii revolte arabe a hashemiților. El continuă să fie și astăzi steagul oficial al partidului sirian Baas. El a fost adoptată oficial de către palestinieni la primul Congres OLP din 1964. Culorile steagului reprezintă simboluri ale istoriei islamice și nu au nicio legătură cu palestinienii.
Să ne amintim că primii naționaliști palestinieni s-au alăturat regimului hashemit în speranța că pan-arabismul ar putea elibera într-o zi întreaga Palestină. Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP), care se consideră încă pan-arabă, implică o totală negare a celuilalt, Israelul. Primul articol din Carta OEP prevede că ”Palestina este o țară arabă unită prin legături strânse naționale cu celelalte țări arabe. Împreună formează marea națiune arabă”.
Nabil Shaat, șeful Departamentului de Relații Externe al OEP, și-a explicat opoziția față de faimoasa Declarație Balfour din 1917, susținând că este vorba de ”legende și invenții libere”. Potrivit lui Shaat, ”Marea Britanie a acordat această țară celor care nu au avut nici o legătură cu trecutul său îndepărtat sau cu istoria contemporană. Marea Britanie a distrus Palestina, deschizând calea pentru imigranții colonialiști, mai degrabă decât adevăraților proprietari ai țării, palestinienii”.
Această negare totală a istoriei evreiești își găsește ecouri în refuzul de a recunoaște orice legătură a poporului evreu cu Muntele Templului și chiar existența unui Templu Evreiesc.
Această narațiune falsă palestiniană este direct legată de rezoluțiile scandaloase ale UNESCO privind lipsa legăturilor care să unească poporul evreu cu Ierusalim și Hebron.
În pregătirea acestui studiu, am discutat în detaliu cu un fost profesor palestinian din Cisiordania. El a spus că aparține unui trib arab din Yemen. El povestește că evreii care au cucerit țara, nu au construit niciodată orașe sau sate; toate fuseseră deja construite de canaaniți. El ne spune, de asemenea, că șekelul (moneda israeliană, n.r.) avea un nume canaanian. Ca dovadă, el a menționat moneda pe care Abraham a plătit-o pentru a cumpăra peștera Patriarhilor din Hebron. Acest profesor palestinian afirmă încă că Ismael (fiul lui Ibrahim) a fost primul născut, nu Isaac. Prin urmare, promisiunea lui Dumnezeu se referă la Ismael și nu la Israel. Astfel se răspândește această narațiune falsă în școlile palestiniene.

Steagul Siriei hashemite

 

Steagul partidului sirian Baath

O altă teorie grotescă asociază canaaniții cu tribul lui Amalec, dușmanul etern al evreilor. Ceea ce ”explică” de ce ”evreii vor să anihileze palestinienii”.
Profesorul universitar palestinian Khairiya Qassemiya a spus că regele Faysal s-a opus la începutul mandatului britanic de a separa Palestina de Siria cea Mare. Prin urmare, el spera că toate guvernele siriene, instalate după el, nu vor putea să creeze un stat palestinian independent care să se desprindă de Siria.
Să subliniem că Imperiul Otoman a fost un spațiu gigantic deschis, unde au avut loc migrații libere de persoane și triburi nomade. În consecință, triburile arabe stabilite pe pământul Israelului erau foarte variate. De-a lungul întregii existențe a Imperiului Otoman, arabii nu s-au identificat ca palestinieni.
Să ne amintim încă o dată că termenul Palestina este un cuvânt occidental folosit în mod regulat de evreii care au emigrat în țară. Sioniștii își spuneau palestinieni, în timp ce arabii se identificau pur și simplu ca arabi.
De exemplu, instituțiile sioniste locale, cum ar fi Banca Anglo-Palestiniană, ziarul ”Palestine Post”, erau doar ‘palestiniene’, în timp ce instituțiile arabe, cum ar fi ”Înaltul Comitet Arab”, erau în mare parte ‘arabe’.
Pentru familiile musulmane, o origine creștină poate indica o origine evreiască. Familiile creștine din Ramalla sunt un exemplu. Conform tradiției lor, creștinii din Ramalla sunt descendenți ai tribului creștin beduin din sudul Iordaniei.
Unii palestinieni confirmă totuși, în conversații private, originea lor evreiască foarte veche. De exemplu, sătenii de pe Muntele Hebron, în special în satul Yatta, erau numiți ”evreii’. În 1928, Yitzhak Ben Zvi, al doilea președinte al statului Israel, a descris aici o ceremonie de aprindere a lumânărilor de Hanuka, sărbătoarea Luminii, în conformitate cu obiceiurile evreiești.
În concluzie, putem aduce multe exemple și dovedi că palestinienii înșeală în mod sistematic cancelariile și opinia internațională.
De aceea este timpul ca această campanie falsă a liderilor palestinieni să înceteze. Nici un istoric demn de acest nume nu poate accepta cea mai grotescă minciună a secolului.

Guitel BEN-ISHAY / LPH INFO

Comments

comments

Be the first to comment on "Cine sunt palestinienii?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*