Criza din Golf: Ultimatumul adresat Qatarului prelungit cu 48 de ore (VIDEO)

Nou episod în criză diplomatică care a lovit Golful de aproape o lună: Qatarul, ostracizat pentru o presupusă susținere a “terorismului” și apropiere de Iran, principalul rival al Arabiei Saudită, a respins cererile adversarii săi arabi, considerând că acestea îi prejudiciază suveranitatea.
Lista de cereri, incluzând închiderea postului TV, Al Jazeera și o unei baze militare turcești, precum și reducerea relațiilor cu Iranul, a fost prezentată Qatarului pe 22 iunie, care ar fi trebui să răspundă în termen de 10 zile, prin urmare, înainte de duminică seara.
Însă, în seara zilei de duminică, autoritățile de la Doha au făcut clar faptul că Qatar va livra luni un răspuns oficial la această listă, printr-o “scrisoare scrisă” de emirul său, șeicul Tamim bin Hamad Al-Thani, emirului Kuweitului, șeicul Sabah al-Ahmad Al-Sabah, care mediază această criză din Golf.
Această scrisoare va fi remisă de către ministrul qatarez al Afacerilor Externe, Mohammed ben Abderrahmane Al-Thani.

”Lista de cereri este făcută pentru a fi respinsă”, a declarat sâmbătă șeful qatarez al diplomație: “Statul Qatar (…) o respinge, în principiu”, a adăugat el, la Roma.
După acest anunț făcut de Doha duminică seara, Kuweit a cerut adversarilor Qatarului să extindă cu 48 de ore ultimatumul, cerere acceptată de aceștia.
Potrivit unui comunicat de presă al Casei Albe, duminică, în timpul unor discuții telefonice separate cu regele Arabiei Saudite, prințul moștenitor din Abu Dhabi și emirul din Qatar, președintele american Donald Trump, care a efectuat recent o vizită în Qatar, a repetat “importanța opririi finanțării terorismului”, un obiectiv, pe care el îl consideră drept “primordial”, și “discreditarea ideologiei extremiste”. Arabia Saudită, Bahrain și Emiratele Arabe Unite, trei vecini ai Qatarului în Golf, dar și Egiptul, au rupt pe data de 5 iunie relațiile lor diplomatice cu Doha, acuzând emiratul de sprijinirea “terorismul” și aproapierea de Iran, dușmanul înfocat al liderilor de la Riyad.
Qatar a respins aceste afirmații, contestând veridicitatea faptelor invocate împotriva sa și subliniind că nimeni nu are dreptul să-i dicteze politica externă.

“Toată lumea este conștientă de faptul că aceste cereri sunt destinate să încalce suveranitatea statului Qatar”, a subliniat sâmbătă la Roma, șeful diplomației din această țară din Golf.
Qatar, o țară mică, îmbogățită de resursele sale de gaze naturale și marcată de ambiții fără limită, și-a construit singură politica externă, deși face parte din Consiliul de cooperare al Golfului (CCG).
Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în Rusia, Omar Ghobash, a avertizat în această săptămână, că noi sancțiuni ar fi posibile, dacă Doha nu aderă la cererile vecinilor săi.
În plus față de o posibilă suspendare a Qatarului din CCG, cele patru țări ar putea cere partenerii lor de afaceri să facă o alegere: să continue să trateze cu ei, sau cu Qatarul, a declarat ambasadorul, cotidianului britanic The Guardian.
Emiratele Arabe Unite au avertizat că izolarea Qatarului ar putea dura “ani”, dacă neînțelegerile persistă. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Criza din Golf: Ultimatumul adresat Qatarului prelungit cu 48 de ore (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*