Cutremurul din Mexic: Cel puțin 224 de morți, inclusiv 21 copii (VIDEO)

Cel puțin 224 de persoane, printre care minimum 21 de copii, au murit marți într-un cutremur violent de 7,1 magnitudini care a lovit centrul Mexicului, inclusiv capitala, după exact 32 de ani de la seismul din 1985. Salvatorii continuă astăzi, miercuri, operațiunile pentru descoperirea unor supraviețuitori în ruinele mai multor clădiri.
“Până acum 25 de persoane au murit, 21 de copii și patru adulți” în urma prăbușirii școlii primare ”Enrique Rebsamen”, a declarat Javier Trevino, subsecretar la Ministerul mexican al Educației.
Se așteaptă ca bilanțul total al victimelor cutremurului să crească, deoarece “există persoane dispărute” care ar putea fi sub moloz, a spus el.
Acest nou seism vine la doar câteva zile după un cutremur de 8,2 în sudul țării, care a ucis o sută de persoane la începutul lunii septembrie.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a anunțat că în urma unei cereri oficiale din partea guvernului mexican, Ierusalimul va trimite întăriri pentru a ajuta serviciile de salvare la fața locului.
“Fie ca Dumnezeu să binecuvânteze poporul din Mexic, suntem cu voi și vom fi acolo pentru voi”, a declarat președintele american Donald Trump, al cărui relații cu Mexicul sunt sub orice critică. Reamintim că la începutul lunii septembrie, după seismul care a lovit sudul Mexicului, el a fost criticat pentru faptul că așteptat mai multe zile înainte de a transmite condoleanțe.
Epicentrul cutremurului, produs la ora locală 13:14 (18:14 GMT), a fost situat la granița dintre statele Puebla și Morelos (centru), la o adâncime de 51 km, potrivit centrului geologic al USGS.
Videoclipurile postate pe rețelele sociale oferă imagini șocante ale violenței undelor seismice, prăbușirea clădirilor și chiar o explozie puternică într-o clădire.

Imaginile extraordinare, publicate de turiști care navighează în Xochimilco, o zonă aflată lângă lacul din sudul orașului Ciudad de Mexico, au arătat valurile puternice care s-au format și care scutură ambarcațiunile de pe aceste canale, de regulă, calme.
“Nu fumați!”, avertizează salvatorii, temându-se că țevile de gaz se pot rupe, în timp ce forțele de ordine încearcă să formeze cordoane de securitate în plin haos.
Președintele mexican, Enrique Peña Nieto, a întrerupt o scurtă călătorie în provincie pentru a se întoarce în Mexico City cu avionul. “Am ordonat evacuarea spitalelor deteriorate și transferul de pacienți”, a scris el pe Twitter. În cursul serii de marți el a vizitat de asemenea ruinele școlii ”Enrique Rebsamen”.
“Sunt oameni vii prinși acolo!”, a strigat o femeie, arătând în direcția ruinelor unei clinici. Lucrătorii de la salvare și trecătorii au format apoi un lanț uman în încercarea de a-i scoate pe potențialii supraviețuitori. Pacienți pe tărgi sau în scaune cu rotile, dintre care unii cu perfuzii, au fost evacuați pe trotuar.
Mai multe institutii din capitală, inclusiv Aeroportul International din Mexico City sau Universitatea Nationala de Medicina din Unam, una dintre cele mai importante din America Latină, au anunțat pe conturile lor Twitter suspendarea activităților lor pentru a inspecta clădirile. Școlile din Mexico City și Puebla au fost evacuate și închise. Aeroportul a fost redeschis câteva ore mai târziu.
Ironia a sorții, în dimineața zilei de marți, aniversarea cutremurului din 19 septembrie 1985, autoritățile organizaseră un exercițiu de simulare în caz de… cutremur.(Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Cutremurul din Mexic: Cel puțin 224 de morți, inclusiv 21 copii (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*