”Democrație” tipic românească: Jurnalista Diana Apahidean dată afară de la TVR Cluj, la presiunea UDMR! (VIDEO) / ”Vina” ei: IUBEȘTE și RESPECTĂ România și… evreii!!!!!

Diana Apahidean

Jurnalistă a fost pedepsită pentru că a avut curaj să scrie despre concertul susținut la Cluj de trupa maghiară Beatrice, trupă afiliată extremiștilor, recunoscută pentru repertoriul său cu mesaje iredentiste, anti Trianon, antisemite și pentru că a fost singurul jurnalist din TVR care a avut curajul să demaște ilegalitățile comise de Debreczeny Hajni, reprezentanta UDMR în Consiliul de Administrație al TVR

Jurnalista Diana Apahidean a fost dată afară de la TVR Cluj de Irina Radu, presedintele TVR în toamna anului trecut. Apahidean a fost autoarea știrii care prezenta modul în care trupa Beatrice din Ungaria a sustinut un concert în Piața Unirii din Cluj Napoca, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare. Trupa din Ungaria avea în repertoriu melodii cu mesaje iredentiste, într-o înregistrare de pe You­tube din anul 2009, solistul trupei apărea cântând “Clujul va fi din nou oraș maghiar”. De asemenea, concertul de la Cluj a început prin difuzarea unor imagini cu Hitler, Stalin, Lenin și ISIS, strigându-se în repetate rânduri “Allah Akbar”. Piesa care a urmat după difuzarea acestor imagini “Urăsc secolul XX”, conținea versuri precum: “O, Dumnezeule, spune-mi te rog! Câtă vreme va mai dura asta, Teroare albă, Dachau, Siberia, Trianon, Cotul Donului. Horthy a venit pe cal alb, Stalin a venit cu tancuri, Hitler şi-a adus arma-minune, Istoria ne-a băgat în buzunarul ei”.
Știrea a fost cenzurată la Cluj de redactorul șef de la acea vreme, Adrian Rozenberg (evreu, membru al Comunității evreiești din Cluj !!!!), în timp ce producătorii de la București au decis să difuzeze știrea în jurnalul principal de pe TVR 1. La scurt timp, redacția minortități de la TVR Cluj a afișat pe holul instituției o listă cu semnături prin care se dezic de știrea realizată de Diana Apahidean, printre ei fiind și români afiliați grupului UDMR, chiar și oameni care nu au pregătire în domeniu (sunetiști, editori de montaj, regizori etc.). Presiunile din partea UDMR au fost uriașe, atât la Cluj cât și la București.
Jurnalista care a realizat știrea este aceeași care în urmă cu un an de zile a semnat o anchetă despre angajarea ilegală la Radio Cluj a reprezentantului UDMR în CA al TVR, Debreczeni Hajni. Timp de câţiva ani, ea a fost plătită de radioul public, cu peste două mii de euro pe lună, desi nu a realizat nici o emisiune si nu a semnat nici o zi în condica de prezență. Mai mult, contractul de muncă îi interzicea să ocupe funcții politice, ea fiind consiliera de comunicare al lui Kelemen Hunor.
Debreczeni Hajni face parte şi din Consiliul de Administraţie al Televiziunii Române. Aceasta a facut presiuni asupra Irinei Radu si a Consiliului de Administrație pentru ca reporterul care a realizat ancheta despre ea și știrea cu concertul trupei maghiare, Diana Apahi­dean, “să fie aspru pedepsită”.
Diana Apahidean a fost dată afară prin neprelungirea contractului de colaborare, iar la scurt timp, Comisia de Etică din cadrul TVR a publicat un raport la comandă politică, prin care jurnalista era acuzată de încălcarea statutului ziaristului. Din concluziile raportului reiese clar presiunea pusă pe cei care l-au redactat cu încălcarea flagrantă a regulamentului de funcționare a comisiei de etică.
În spatele tuturor acestor presiuni stă Debreczeni Hajni, protejata și consiliera de presă a lui Kelemen Hunor, președintele UDMR.
Consiliul de Administrație al Televiziunii Române este format din 13 membri. Este arhicunoscut faptul că ea este persoana datorită căreia Irina Radu, actualul PDG al TVR, are majoritate în consiliu. 6 membri sunt în opoziție, 6 sunt susținători ai Irinei Radu, iar al 7-lea vot care face diferența este cel al lui Debreczeni. Așa se explică de unde vine toată puterea UDMR în televiziunea publică.
Această poziție le-a permis maghiarilor să acționeze după bunul plac și să intervină de nenumărate ori în politica editorială a TVR Cluj, prin șantaj. Situația este una și mai gravă dacă privim spre evenimentele care au avut loc la Studioul Teritorial TVR Cluj, de unde a fost înlocuită toată conducerea și de unde a fost dată afară jurnalista Diana Apahidean.
Diana Apahidean era unul dintre cei mai buni reporteri de investigație ai Televiziunii Publice, publicând pe parcursul carierei mai multe anchete curajoase. De asemenea, ea a făcut parte și din proiectul TVR Cluj Auschwitz 70, realizând corespondențele de la fața locului pe jurnalele de știri ale TVR.
Presa centrală din România a preluat știrea Dianei Apahidean despre concertul controversat al trupei Beatrice, iar poliția s-a autosesizat deschizând dosar de cercetare penală asupra organizatorilor Zilelor Culturii Maghiare.
La ordin politic și la presiunea UDMR, tot scandalul a fost mușamalizat și Diana Apahidean concediată pe motiv că știrea făcută de ea a fost tendențioasă.

R.M. / Jurnalul săptămânii

Comments

comments

Be the first to comment on "”Democrație” tipic românească: Jurnalista Diana Apahidean dată afară de la TVR Cluj, la presiunea UDMR! (VIDEO) / ”Vina” ei: IUBEȘTE și RESPECTĂ România și… evreii!!!!!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*