Egipt: 28 de copți, printre care mulți copii, uciși în urma atacării unui autobuz (VIDEO)

Creștinii au fost din nou vizați vineri în Egipt, unde peste 28 de persoane, mulți dintre ei copii, au fost ucise de bărbați înarmați și mascați, în timp ce călătoreau cu autobuzul spre mănăstirea coptă Saint-Samuel, în provincia Minya, la 200 de kilometri sud de Cairo.
După atac, indivizii au fugit.
Potrivit Ministerului egiptean al Sănătății, citat de televiziunea de Stat, acest atac a ucis 28 de persoane, ”o mare parte dintre victime” fiind copii.
Conform guvernatorul din provincia Minya, Essam el-Bedawi, ”bărbați mascați au deschis focul cu o armă automată”.
Imagini prezentate de televiziunea de stat au arătat autobuz ciuruit de gloanțe, cu geamurile și parbrizul distruse complet.
Alte imagini de pe site-urile media egiptene au prezentat cadavre împrăștiate în nisip în jurul autobuzului.

 


Acest nou atac nu a fost revendicat imediat, dar s-a produs într-un moment în care ramura egipteană a grupului jihadist Statul Islamic (SI) desfășoară de mai multe luni o campanie împotriva minorității creștine copte.
SI s-a angajat să mărească atacurile împotriva comunității creștine, una dintre cel mai mari și mai vechi din Orientul Mijlociu, care reprezintă aproximativ 10% din cele aproximativ 90 de milioane de egipteni.

Al-Azhar, o prestigioasă instituție a islamului sunnit cu sediul în Cairo, a condamnat atacul, care a avut loc în ajunul ramadanului, luna de post pentru musulmani. Marele imam Ahmed Al-Tayyib a descris atacul drept ”inacceptabil”, și a spus că a fost menit să destabilizeze Egiptul.
La rândul ei, Biserica coptă a cerut “să se ia măsuri pentru a preveni astfel de incidente, care pătează imaginea Egiptului”.
Președintele egiptean Abdel Fatah al-Sisi a cerut o reuniune de urgență a guvernului și principalelor servicii militare și de securitate.
Primul ministru israelian, Beniamin Netanyahu, a transmis condoleanțe poporului egiptean după acest atac pe care l-a calificat drept “teribil”.
“Terorismul va fi mai rapid învins dacă toate țările se unesc împotriva lui”, a spus el.
La rândul ei, vice-ministrul israelian al Afacerilor Externe, Tzipi Hotovely, a reacționat imediat, asigurând că “Israelul condamnă acest atac împotriva oamenilor nevinovați”, și a promis să “continue colaborarea cu cu cei care luptă împotriva terorismului”.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, la rândul său, că este vorba “de o nouă mărturie a barbariei și cruzimii terorismului”.
“Nimeni nu ar trebui să se teamă pentru viața lui în practicarea credinței sale”, a reacționat șeful diplomației franceze, Jean-Yves Le Drian pe Twitter.

Comunitatea creștină din Egipt a primit luna trecută sprijinul Papei Francisc, care a pledat la Cairo pentru dialog între creștini și musulmani. El s-a întâlnit cu papa copt ortodox Tawadros al II-lea și cu marele imam Al-Azhar și a vizitat biserica coptă vizată de atentatul din luna decembrie. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Egipt: 28 de copți, printre care mulți copii, uciși în urma atacării unui autobuz (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*