Ierusalim: Premierii israelian și indian își reafirmă prietenia și valorile comune

Primul ministru indian, Narendra Modi, a sosit marți în Israel, unde a fost întâmpinat la aeroportul internațional Ben Gurion de către primul ministru israelian Beniamin Netanyahu și de alți oficiali israelieni.

Modi și-a început vizita în Israel vizitând Yad Vashem (Muzeul Holocaustului de la Ierusalim), după care cei doi bărbați au avut o conferință de presă comună în care au reafirmat prietenia și valorile comune împărtășite de cele două țări.

“Noi credem în acest parteneriat între talente. Dorim un viitor mai bun pentru oameni… fapt ce impune o mulțime de muncă – acest lucru nu se va întâmpla peste noapte, dar primul ministru Modi și cu mine avem același scop: noi vrem ca lucrurile să se realizeze efectiv într-o singură noapte. Suntem reformatori înăscuți”, a declarat Netanyahu, apreciind totodată reformelor economice “extraordinare” ale primului ministru indian.
“Credem că împreună vom face lucruri importante pentru a îmbunătăți viitorul popoarelor noastre”, a adăugat el.

“India și Israel sunt două democrații surori. Și împreună vom reprezenta 20 la sută din populația lumii,” a glumit Netanyahu, adăugând că “deși inegali ca mărime, suntem egali în spirit: noi credem că putem face lucruri mari, am făcut lucruri mari și mai avem încă multe oportunități împreună în viitor”, și subliniind provocările comune, precum terorismul – care amenință cele două țări.
Primul ministru indian și-a început discursul prin a spune câteva cuvinte în ebraică, mulțumindu-le lui Beniamin și Sarei Netanyahu “pentru că și-au deschis astăzi ușa ca să mă primească”.
“Afecțiunea și prietenia lor profundă m-au făcut să mă simt ca acasă departe de casă. Îmi amintește de tradițiile noastre de ospitalitate și bun venit, si eu sunt extrem de recunoscător pentru această primire călduroasă și prietenoasă”, a spus Modi.

Revenind la experiența sa de la Yad Vashem, a spus că “a fost nevoie de un spirit absolut, nemaiauzit și de o tărie de suflet incredibil pentru a depăși această ură, pentru a depăși aceste orori și pentru a reveni și crea această națiune vibrantă și democrată”.

“Yad Vashem spune că cei care cred în umanitate și în valorile civilizației trebuie să se unească și să lupte pentru cauze nobile. Trebuie să combată cu fermitate ororile terorismului, jihadismul și violența care sunt o plagă a vremurilor noastre”, a insistat premierul indian.
Cei doi oameni de stat a luat parte apoi la o cină, urmând a-și continua discuțiile miercuri.

Comments

comments

Be the first to comment on "Ierusalim: Premierii israelian și indian își reafirmă prietenia și valorile comune"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*