Ierusalim: Tensiuni în Cisiordania, Israelul desfășoară întăriri militare

Conform surselor medicale palestiniene, mai mult de 108 palestinieni au fost răniți joi în Cisiordania în ciocniri cu poliția israeliană.

Ciocniri au izbucnit joi după-amiază în Cisiordania între palestinieni, care-și exprimă furia împotriva recunoașterii de către SUA a Ierusalimului drept capitala Israelului, și forțele israeliene de securitate, care au fost întărite în cursul zilei.
Un purtător de cuvânt al armatei a declarat joi că batalioane suplimentare au fost trimise în Cisiordania și că alte forțe sunt gata să intervină, fără a specifica efectivul total implicat.
Hebron, Qalqilya, Jenin și periferia Ramallah, au fost scena unor confruntări și ciocniri sporadice între demonstranți palestinieni și soldați israelieni, în timp ce grupul palestinian terorist Hamas a cerut o nouă „intifada“, pentru a protesta față de decizia SUA.

S-au raportat, de asemenea, violențe și la Bethleem. Poliția de frontieră israeliană a respins sute de palestinieni care ardeau anvelope și aruncau cu pietre în direcția forțelor de securitate.
În același timp, o grevă generală declarată de Autoritatea Palestiniană a fost urmat pe scară largă în Cisiordania.
Începând de joi dimineața, mai mult de 30 de incidente de aruncări cu pietre au fost raportate în întreaga Cisiordanie, fără a se înregistra răniți, multe vehicule fiind însă avariate.
În Gaza, zeci de palestinieni au aruncat cu pietre în dreptul gardului de frontieră care separă Israelul de enclava palestiniană, în principal în partea de sud. Forțele israeliene au răspuns prin dispersarea manifestanților.
În timp ce decizia președintelui american Donald Trump continuă să fie acuzată la nivel mondial, comunitatea internațională s-a abținut de la recunoașterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Pentru ea, problema „statutului final“ al Ierusalimului, unul dintre cele mai dificile subiecte pentru o soluționare a conflictului dintre israelieni și palestinieni, ar trebui să fie negociată.
Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, s-a declarat alarmată de sosirea unor ”vremuri chiar mai întunecate decât cele pe care le trăim astăzi”. La rândul ei, Rusia, s-a declarat foarte ”îngrijorată”.
Decizia americană aruncă regiunea „într-un cerc de foc“care va mobiliza lumea musulmană, a declarat președintele turc, Recep Tayyip Erdogan.
Chiar și marele aliat saudit al Statelor Unite a vorbit de o acțiune „iresponsabilă“.
Consiliul de Securitate al ONU urmează să se reunească de urgență vineri, la solicitarea a opt țări, inclusiv Egipt, Franța și Marea Britanie.
Trump a declarat simplu că recunoaște o„realitatea“ și își ține o promisiune de campanie.
Pentru primul ministru israelian Beniamin Netanyahu dimpotrivă, „președintele Trump a intrat pentru totdeauna în istoria capitalei noastre ”.
”Statele Unite rămân determinate în ajutorul acordat facilitării unui acord de pace acceptabil pentru ambele pace părți”, a declarat Trump.
Dar, ”în calitate de negociator-șef palestinian, cum pot sta în fața acestor oameni, dacă îmi impun viitorul Ierusalimului drept capitala Israelului?”, a declarat secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OEP), Saeb Erekat. „Este mai israelian decât israelienii”, a conchis el.
Toate privirile se îndreaptă către mâine, vineri, ziua rugăciunilor săptămânale pe Muntele Templului (Esplanada Moscheelor pentru musulmani), ocazie de manifestări și tulburări în momente de tensiune. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Ierusalim: Tensiuni în Cisiordania, Israelul desfășoară întăriri militare"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*