Închisoare pentru două familii de austrieci plecate să trăiască cu jihadiștii SI, în Siria

SINJAR, IRAQ - NOVEMBER 15: Civilians flee from their frontline village on November 15, 2015 to Sinjar, Iraq. Peshmerga forces carefully screened the displaced Iraqis, mostly Kurds, fearing Daesh infiltrators and suicide bombs. Kurdish forces, with the aid of massive U.S.-led coalition airstrikes, liberated Sinjar from ISIL extremists, known in Arabic as Daesh, moving the frontline south. About a thousand villagers in Ghabosyeh fled north to Kurdish held territory, to camps in Kurdish Iraq or possibly onward as refugees to Turkey or Europe. (Photo by John Moore/Getty Images)

Vineri seara, justiția austriacă a condamnat la închisoare, pe un termen de până la zece ani, două cupluri plecate să trăiască, împreună cu copiii lor, în Siria, în teritoriile controlate de gruparea teroristă jihadistă Stat Islamic (SI).
În total, opt copii, cel mai mic dintre ei în vârstă de doi ani, au trebuit să-și urmeze părinții în această deplasare de la Graz (sudul Austriei) în Siria, în decembrie 2014.
Potrivit rechizitoriului, copiii, împreună cu familiile lor găzduite de grupul SI, au fost forțați să privească filmele de propagandă ale grupului jihadist, unele dintre ele prezentând execuții, iar un băiat în vârstă de șapte ani a participat la o decapitare.
Unul dintre acuzați, în vârstă de 49 de ani, a negat în fața judecătorilor faptul că ar fi aparținut grupului islamist, pretinzând că ar fi lucrat ca “masajist” pentru membrii SI.
“Am auzit într-o moschee din Graz că acolo am putea trăi în conformitate cu principiile islamului, beneficiind de libertate pentru femei și copii”, a explicat bărbatul în fața juriștilor tribunalului din Graz, unde s-a desfășurat procesul.
Un alt acuzat, în vârstă de 38 de ani, a recunoscut apartenența la Statul Islamic, negând că ar fi condus un grup de luptă.
La proces, patru dintre copii au depus mărturii prin video-conferințe, referindu-se în special la antrenamentele militare urmate de tații lor.
O mama a justificat voalul musulman și mănușile purtate de fetele ei cu vârste cuprinse între 7 – 11 ani, susținând că “era obligatorie”.
Dificultățile de trai cu care s-au confruntat în acest loc au determinat familiile să facă drumul înapoi în aprilie 2016. Turcia i-a extrădat în Austria, iar copiii au fost integrați în centre de plasare.
Cei patru adulți, trei dintre ei austriecii de origine bosniacă, au fost condamnați pentru apartenență la o organizație teroristă și ”tratament inadecvat și neglijență” vis-à-vis de copiii lor.
Trei au fost condamnați la zece ani de închisoare, iar al patrulea la nouă ani închisoare. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Închisoare pentru două familii de austrieci plecate să trăiască cu jihadiștii SI, în Siria"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*