Israel: Deținuții palestinieni au încetat greva foamei

Autoritatea Palestiniană a anunțat sâmbătă sfârșitul grevei foamei inițiate de către deținuții palestinieni aflați în închisorile din Israel, după negocieri maraton desfășurată între serviciile penitenciare israeliene, Crucea Roșie și Marwan Barghouti, inițiatorul acestei acțiuni.
Discuțiile, care a avut loc la închisoarea Așkelon, și care au durat aproape 20 de ore, au fost destinate încetării grevei înainte de luna Ramadan, care începe astăzi (sâmbătă).
Greva, care a durat 40 de zile, a început pe 17 aprilie în diferite închisorile israeliene și la ea au participat peste o mie de deținuți, care protestau astfel împotriva condițiilor lor de detenție.
Această acțiune inedită a fost inițiată de către Marwan Barghouti, lider al mișcării palestiniene Fatah (președinte Mahmud Abbas), care ispășește cinci sentințe de închisoare pe viață pentru atentate teroriste desfășurate în cea de-a doua Intifada (2000-2005), atentate care au costat viața unui mare număr de israelieni.

                    Marwan Barghouti

Prin vocea lui Barghouti, greviștii au cerut telefoane publice în penitenciare, drepturi de vizită extinse, încetarea “neglijenței medicale”și a regimului de izolare, precum și acces la canale tv și aer condiționat.

Potrivit serviciului de securitate israelian, Shin Bet, cele mai multe dintre cererile deținuților nu au fost acceptate. Cu toate acestea, aceștia din urmă au obținut o extindere a vizitelor familiale, prevăzut de acordul încheiat de Crucea Roși.
“Sfârșitul grevei a fost posibil în urma unui acord între Statul Israel, Crucea Roșie și Autoritatea palestiniană, privind autorizarea a două vizite pe lună. Acordul prevede că Autoritatea palestiniană va finanța a doua vizită familiară lunară a deținuților”, conform comunicatului Shin Bet, care menționează, de asemenea, faptul că două vizite au fost permise până anul trecut, înainte de a trece la una pe lună.
Shin Bet a indicat de asemenea că “în această perioadă, au participat la greva 1.578 de prizonieri (membri ai Fatah, în cea mai mare parte). În această perioadă, mai mult de 750 de prizonieri au încetat greva. Astăzi (sâmbătă), 834 greviști ai foamei au anunțat încetarea grevei. Pe parcursul acțiunii, 18 deținuți au fost spitalizați, revenind ulterior în celulele lor, în conformitate cu decizia medicilor care au constatat o îmbunătățire a situației lor”.
Inițial, Israelul a refuzat să negocieze cu deținuții, dat fiind faptul că mulți dintre ei sunt condamnați pentru terorism, considerând totodată că toate condițiile de care dispun sunt conforme cu standardele.
Dar greva foamei declanșată de deținuți a stârnit mari proteste de solidaritate în rândul palestinienilor, unele dintre ele fiind finalizate prin ciocniri cu armata israeliană în Cisiordania și Gaza. (Anima News)

https://www.rtbf.be/auvio/detail_cisjordanie-heurts-entre-la-police-israelienne-et-des-manifestants-palestiniens?id=1721286

Comments

comments

Be the first to comment on "Israel: Deținuții palestinieni au încetat greva foamei"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*