Israel / Egipt: Prima întâlnire publică Netanyahu – Al Sisi

Primul ministru israelian Beniamin Netanyahu s-a întâlnit luni cu președintele egiptean Abdel Fatah al-Sisi, la New York, în paralel cu Adunarea Generală a Națiunilor Unite, prima întâlnire publică dintre cei doi lideri de la preluarea mandatului de către Al-Sisi în 2014 Cei doi bărbați, care păstrau legături strânse, au avut deja întâlniri, dar secrete.
Întâlnirea, al cărui scop a fost reluarea negocierilor, a avut loc la Hotelul Palace, unde locuiește Sisi în New York și a fost “exhaustivă”, a informat Biroul lui Netanyahu.
Întâlnirea, care a durat o oră și jumătate, a început la 21:00 ora locală (4:00 am, ora Israelului) și, conform comunicatelor de presă transmise de ambele guverne, cei doi bărbați au discutat despre problemele regionale, inclusiv despre instabilitatea din Fâșia Gaza, dar și despre eforturile administrației Trump de a relua discuțiile dintre Israel și Autoritatea Palestiniană. Al Sisi a mulțumit administrației Trump, adăugând că rezolvarea problemei palestiniene ar crea o nouă realitate în Orientul Mijlociu care să permită stabilitatea și securitatea tuturor țărilor din regiune.
Tot luni, Al Sisi s-a întâlnit cu președintele palestinian Mahmoud Abbas pentru relansarea procesului de pace cu Israelul, dar și pentru realizarea reconcilierii palestiniene interne între AP și Hamas în Fâșia Gaza.
La rândul său, Netanyahu s-a întâlnit luni cu Donald Trump, pentru a treia oară în acest an, la Plaza Hotel din Manhattan. În cursul discuțiilor, președintele american a reafirmat că un acord de pace israeliano-palestinian “este încă posibil” și că “administrația SUA va face tot posibilul pentru a rezolva această problemă spinoasă, în pofida eșecurilor repetate ale cele mai recente inițiative”. (Anima News)

Foto: Avi Ohayon / GPO

Comments

comments

Be the first to comment on "Israel / Egipt: Prima întâlnire publică Netanyahu – Al Sisi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*