Israel încearcă să oprească noua încercare a Autorității Palestiniene de a obține calitatea de membru Interpol

În pofida unei cereri specifice adresate de Casa Albă de a renunța la încercările sale de evitare a discuțiilor directe cu Israelul prin continuarea eforturilor unilaterale de a obține suveranitate independentă prin intermediul Organizației Națiunilor Unite, Autoritatea Palestiniană solicită din nou o aderare deplină la Organizația Internațională a Poliției – mai bine cunoscută sub numele de Interpol.

Israel își amplifică eforturile pentru a bloca această mișcare.
Anul trecut, 190 de state membre au votat la reuniunea anuală a Interpol din Indonezia pentru a suspenda decizia pentru moment. La vremea aceea, votul a fost strâns: 62 de voturi pentru amânare, 56 de voturi pentru a se ocupa de întrebare și 37 de abțineri.
Anul trecut, Autoritatea Palestiniană nu a fost singură în încercarea de a deveni membru Interpol: Insulele Solomon și Kosovo au aplicat, de asemenea, tot fără succes însă.
Adunarea Generală și Comitetul Executiv formează structura principală de guvernare a Interpol. Dintre cele două, organul suprem de conducere al Interpolului, Adunarea Generală, este compus din delegați desemnați de fiecare dintre cele 190 de state membre care se reunesc anual pentru a lua decizii privind politica, resursele, metodele de lucru, finanțele, activitățile și programele.
Duminică, Comitetul Executiv s-a reunit pentru a formula rezoluțiile pe care le va vota Adunarea Generală, începând de marți.
Nu se știe încă dacă Comitetul Executiv a decis să permită sau nu propunerea unui vot privind calitatea de membru pentru Autoritatea Palestiniană.
În cazul în care o asemenea propunere va fi permisă, aceeași procedură se va aplica și în cazul Kosovo și a Insulelor Solomon. O majoritate de două treimi din cei 190 de membri va fi necesară pentru ca fiecare candidat să obțină calitatea de membru.
Există numeroase preocupări implicate în cazul în care Autoritatea Palestiniană este admisă în rândul Interpolului ca așa-numit “Statul Palestina”, nu numai pentru faptul că această entitatea nu este în mod legal un stat suveran independent și nu s-a confirmat la nivel internațional – ci și pentru că nu recunoaște Acordurile de la Oslo și nu îndeplinește condițiile necesare pentru atingerea acestui statut.
Mai mult, există îngrijorări serioase în Israel, că, dacă AP va fi aprobată pentru aderare, va cere mandate de arestare împotriva oficialilor israelieni de top și a altor cetățeni israelieni în campania împotriva Israelului pe care o duce în alte arene internaționale.
Dar poate cea mai mare preocupare se află în domeniul spionajului internațional și al inteligenței în războiul împotriva terorii. Israelul este profund îngrijorat de faptul că informațiile sensibile de combatere a terorismului pe care le-a împărtășit deja și orice ar putea împărtăși în viitor cu alte state membre ar putea fi compromise dacă Autoritatea Palestiniană ar avea accesul la aceste dosare.
Mai mult decât atât, câțiva ofițeri din cadrul forțele de securitate ale Autorității Palestiniene s-au dovedit a fi teroriști ucigași care i-au atacat în cele din urmă pe omologii lor israelieni.

Comments

comments

Be the first to comment on "Israel încearcă să oprească noua încercare a Autorității Palestiniene de a obține calitatea de membru Interpol"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*