Israel: Pentru prima dată în lume, țesut osos cultivat în laborator, injectat în brațul pacientului (VIDEO)

Shai Meretzki, CEO al Bonus BioGroup, cu țesut osos uman dezvoltat în laborator. Foto: courtesy

Acestă intervenție medicală istorică a fost realizată la Centrul Medical Emek din Afula (Israel), în această săptămână, când țesut osos uman semi-lichid, crescut într-un laborator din celulele grase proprii ale unui pacient de 40 de ani, a fost transplantat în brațul pacientului prin injectare.
Pacientul suferise o pierdere osoasă semnificativă în braț ca rezultat al unui accident de mașină și anterior a fost supus, fără succes, mai multor intervenții chirurgicale.
Procedura a făcut parte dintr-un studiu clinic în stadiu incipient al unei tehnologii revoluționare de țesut-inginerie dezvoltată de ”Bonus BioGroup” din orașul israelian Haifa. Un purtător de cuvânt al spitalului a declarat că este prea devreme pentru a raporta rezultatele în acest caz specific.
În decembrie 2016, ”Bonus BioGroup” a anunțat rezultatele reușite ale unui studiu clinic în stadiu incipient la 11 pacienți, în care țesutul osos crescut dintr-un mic eșantion din celulele proprii ale fiecărui pacient, a fost injectat în fălcile lor pentru a repara pierderea osoasă. Peste câteva luni, țesutul s-a întărit și a fuzionat cu osul existent pentru a completa maxilarul, potrivit companiei.
Shai Meretzki, președintele ”Bonus BioGroup”, a declarat că procedura experimentată în această săptămână ”stabilește un nou standard de speranță pentru vindecarea rapidă într-o mare varietate de cazuri”.

 

Shai Meretzki, CEO al Bonus BioGroup, cu țesut osos uman dezvoltat în laborator. Foto: courtesy

‘Tehnologia pe care am dezvoltat-o ​​ne permite să creștem un os care se bazează pe țesutul biologic al pacientului, astfel încât nu există niciun pericol ca corpul pacientului să respingă implantul’, a explicat ziariștilor dr. Nimrod Rozen, șeful secției de chirurgie ortopedică din cadrul ”Emek Medical Center”, unul dintre cei trei medici care fac parte din consiliul consultativ științific al ”Bonus BioGroup”. În plus, dr. Rosen a co-fondat și ”Institutul de Reparare a Oaselor” din cadrul ”Rambam Health Care Campus” din Haifa, fiind totodată și profesor asociat clinic la Școala Medicală din cadrul Technionului (Israel Institute of Technology) din Haifa.
”Oasele pot fi afectate de o serie de leziuni, boli și proceduri medicale. De exemplu, în cancerul osos, localizat în oasele mâinilor sau picioarelor, dacă îndepărtăm tumoarea împreună cu osul pe care se află tumoarea, înseamnă de obicei că vom pierde un picior sau o mână, pentru că, deși osul are caracteristici care îi permit sa creasca, nu va fi capabil sa creasca distanța dintre capetele oaselor pe care le-am îndepărtat prin intervenție chirurgicală”, explică dr. Rozen.
Tehnica elaborată de ”Bonus BioGroup” implică creșterea oaselor, în condiții sterile de laborator, din celulele stem din tesuturile grase luate de la pacientul în nevoie în urma transplantului osos. După două săptămâni, grefa osoasă injectabilă este transportată de la laboratorul companiei din Haifa la centrul medical care efectuează transplantul într-o seringă gata de utilizare. În timp, celulele injectate se înmulțesc până când este creat un material suficient pentru a umple zona lipsă.
Conform dr. Rozen, tehnica injectabilă a oaselor-grefate reprezinta o îmbunătațire majoră față de grefele osoase tradiționale, o procedură chirurgicală complicată care nu este întotdeauna de succes și care necesită un proces lung de recuperare.
”Caracteristicile speciale ale implanturilor permit conservarea proprietăților celulelor în timpul implantării și crearea unei funcționări osoase de înaltă calitate în zona transplantată’, a spus el. (Agenția de știri Anima News / ASAN)

Comments

comments

Be the first to comment on "Israel: Pentru prima dată în lume, țesut osos cultivat în laborator, injectat în brațul pacientului (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*