Israel: Profund îndurerate, sute de persoane au participat la funeraliile scriitoarei Nava Semel, originară din România

Romanciera, dramaturgul, traducătoarea și poeta Nava Semel, originară din România, fiica fostului vice-primar al orașului Tel Aviv, Itzhak Artzi, și care a decedat în noaptea de sâmbătă, după o grea luptă cu cancerul, a fost îngropată astăzi, duminică, la cimitirul Kiryat Shaul din Tel Aviv. Sute de oameni au venit să-i aducă ultimul omagiu.
În afară de membri familiei, au fost prezenți numeroși intelectuali și personalități publice, printre care menționăm pe Ron Huldai, primarul orașului Tel Aviv, actrița Tiki Dayan, primarul orașului Haifa, Yona Yahav, liderul opoziției, Isaac Herzog, Sasson Gabai, Sassi Keshet, Yona Elian, Shlomo Vîșinski, Moshe Edri, Hanan Yovel, Hillel Mittelpunkt, Yael Dan, Meir Israel, Meir Uziel, Miriam Zohar, etc.
Mass media israeliană de limba română a fost reprezentată de ziarista Doina Meiseles, editoarea publicațiilor ”Jurnalul săptămânii” și Magazin expres / Revista Mea.

Fratele Navei Semel, renumitul muzician și cântăreț Shlomo Artzi, a spus la înmormântare: ”Decesul Navei s-a petrecut într-un cadru intim. Am fost zece oameni. Știu că ați iubit-o. Și pentru că sunt un pic prea plângăcios, am apelat la altcineva să citească necrologul”:
“Nu am mai întâlnit o inimă atât de bună ca a ta. N-ai spus nu, niciodată, nimănui. Numai da și da, și totul este da. Ca în noaptea separării mele de familia anterioară, mi-ai oferit un pat pentru noapte și am rămas șapte luni. Și cât de minunat a fost. Noam, și tu și copiii, ați fost atât de apropiați și calzi, când mi-ați dat adăpost în acel moment de mare cumpănă pentru mine. Ești singura mea soră, ultima legătură de familie, mama și tatăl nostru, omul cu cel mai mare consens al dragostei pentru el. În ultima zi înainte de a adormi, mi-ai spus: ‘Te iubesc, dragul meu’. Și acest ‘dragul meu’ a fost ciudat, pentru că nu mi-am spus niciodată așa. Poate pentru că în ultima perioadă îți scriam mesaje în care-ți spuneam ‘cum te simți mămica mea?’”.
“Te-am iubit, sora mea, încă din ziua în care ai venit în casa noastră, deoarece, deși îmi doream un frate, am înțeles că ai venit ca să fi lumina părinților noștri, supraviețuitori ai Holocaustului. Ai fost îngerul meu păzitor. Am încercat în toate aceste ultime luni să te păzesc. Nu ai îmbătrînit deloc. Chiar și Noam (soțul Navei, n.r.) mi-a spus ieri: ‘Uite cum a murit și arată ca la 25 de ani’”.
În timpul funeraliilor, actorul Sasson Gabai a citit un poem scris de Nava Semel: ”Cântec de leagăn pentru primul om”, iar primarul orașului Tel Aviv, Ron Huldai, a menționat: ”Nava a reprezentat cultura și arta Tel Avivului în cadrul a nenumărate evenimente. Lucrările sale au fost expuse la Operă, la Habima și la Cameri. Cuvintele ei erau întotdeauna clare și puternice. Să-i fie amintirea binecuvântată”.

Ben Artzi, nepotul Navei și fiul lui Shlomo Artzi, a interpretat melodia ”Fluviul” pe care a cântat-o mătușii sale la spital, și pe care ea l-a rugat să o cânte la înmormântarea ei.

Nava Semel a decedat în noaptea de sâmbătă spre duminică la Centrul Medical Sheba din Tel Hashomer, după șase luni de luptă împotriva cancerului. Avea 63 de ani când a murit. În urma ei au rămas, soțul ei, Noam Semel, fost director general al Teatrului Cameri, trei copii și fratele ei, muzicianul și interpretul Shlomo Artzi.
În mod tragic, cu doar două săptămâni înainte de decesul ei, a murit mama sa, Margalit (Mimi) Artzi, supraviețuitoare a Holocaustului.
Ultima sa carte, ”Fanny și Gabriel”, un roman autobiografic, a fost publicată la scurt timp după ce a fost diagnosticată cu cancer. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Israel: Profund îndurerate, sute de persoane au participat la funeraliile scriitoarei Nava Semel, originară din România"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*