Israelul plânge victimele atentatului terorist palestinian de la Har Adar

Marți s-au desfășurat în Israel funeraliile a trei militari uciși în cursul dimineții aceleași zile într-un atac terorist palestinian armat în fața așezării evreiești Har Adar, în Cisiordania.

2 000 de persoane au insistat la funeraliile grănicerului de frontieră Solomon Gavriyah, în vârstă de 20 de ani, în cimitirul Beer Yaakov din centrul Israelului.

Potrivit poliției, Gavriya s-a înrolat în poliția de frontieră acum 18 luni și a fost însărcinat să se ocupe de patrulare în zona Ierusalimului. Șase luni mai târziu, el a fost injunghiat într-un atac terorist, în timp ce păzea granița cu Har Adar.
Două luni mai târziu, în pofida rănii, Gavriya, a cărui familie a emigrat din Etiopia, a insistat să-și reia obligațiunile militare.
Purtătorul de cuvânt al poliției, Micky Rosenfeld, a declarat că Gavriya a salvat marți numeroase vieți prin reacția sa rapidă la tirul teroristului și a fost promovat postum la rangul de sergent.
Tatăl celei de a doua victime, Youssef Hotman, un paznic de securitate ân vârstă de 24 de ani, l-a descris pe fiul său ca fiind “altruist și curajos”. ”Cel care l-a omorât nu este o ființă umană”, a spus el.
Zeci de membri ai familiei și prieteni s-au adunat la casa părinților lui Orish Arish, cea de a treia victimă, în vârstă de 25 de ani, originar din Har Adar, pentru a-i consola în urma acestei tragedii.
“Mama lui plânge și este devastată, iar tatăl este la pământ”, a declarat un vecin.
Cei trei israelieni au fost uciși și un altul a fost grav rănit într-un schimb de focuri declanșat de un terorist palestinian în afara localității Har Adar de lângă Ierusalim, marți dimineață.
”Un terorist care s-a apropiat de intrarea în Har Adar a deschis focul în direcția forțele de securitate aflate în zonă și care tocmai se pregăteau să deschidă bariera. În schimbul de focuri, teroristul a fost neutralizat de militari”, a declarat poliția într-un comunicat.
Poliția a susținut că atacatorul făcea parte dintr-un grup de muncitori palestinieni care trebuiau să intre în așezare și să-și înceapă ziua de muncă. Comportamentul teroristului a stârnit suspiciunea militarilor care i-au ordonat să se oprească , a raportat poliția israeliană. Bărbatul a scos un pistol și a deschis focul în direcția militarilor, ucigându-i pe Solomon Gavria, grănicer de frontieră în vârstă de 20 de ani și pe doi agenți privați de securitate Youssef Hottman (24 ani) și Or Arish (25 ani).
Un al patrulea israelian, Amit Steinhart, în vârstă de 33 de ani, coordonatorul cu probleme de securitate din Har Adar, rănit în piept și la stomac a fost transportat la spital într-o stare gravă. Un purtător de cuvânt al spitalului a declarat că starea lui s-a îmbunătățit după o intervenție chirurgicală de urgență și că este de așteptat să se redreseze.
Teroristul, tată a patru copii, originar din satul Beit Surik, avea 37 de ani și care avea permisiunea să lucreze în așezările evreiești din Cisiordania, a fost identificat drept Nimer Mahmoud Ahmad Jamal. Potrivit serviciilor israeliene de securitate internă, Shin Bet, el nu a avut o istorie teroristă anterioară, dar a suferit de “probleme personale grele”. Soția sa ar fi părăsit domiciliul conjugal după ce a fost supusă violenței domestice.
La o oră de la atac, forțele israeliene au efectuat un raid la casa lui Jamal și au arestat câți palestinieni bănuiți de a fi implicați în atac.
Purtătorul de cuvânt al poliției din Ierusalim, Micky Rosenfeld, a precizat: ”Noi facem controale permanente pentru a permite palestinienilor să intre în Israel pentru rezolvarea unor probleme umanitare sau pentru a lucra. Este pentru binele populației palestiniene. Din păcate, uneori, unii oameni folosesc astfel de situații pentru a ne ataca”.
Comisarul de poliție Roni Alsheikh i-a lăudat pe cei patru bărbați pentru că l-au lichidat rapid pe terorist înainte ca el să fi putut ucide mai multe persoane din așezare.”Teroristul ar fi putut intra în localitate, continuându-și misiunea criminală”, a insistat Alsheikh.
După atac, ministrul securității interne, Gilad Erdan, a declarat că procesul de obținere a vizei de lucru va fi revizuit și că Israelul ar trebui să interzică intrarea în așezările evreiești din teritorii a muncitorilor palestinieni în actuala perioadă a sărbătorilor evreiești. Este o chestiune de menținere a “fricțiunilor la cel mai jos nivel”, a explicat el.
În condițiile în care Israelul a intrat de săptămâna trecută în sezonul sărbătorilor care marchează Noul An evreiesc și israelienii se pregătesc să respecte vineri și sâmbătă, Yom Kippur (Ziua Iertării), cea mai sfântă zi a iudaismului, Micky Rosenfeld a spus că autoritățile “aplică măsuri de securitate corespunzătoare, în special în jurul Ierusalimului”. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Israelul plânge victimele atentatului terorist palestinian de la Har Adar"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*