Liderul stângii israeliene: ”Stânga a uitat ce înseamnă să fii evreu”

Cu ocazia unei conferințe care a avut loc la Universitatea Ben Gurion din orașul israelian Beer Sheva, Avi Gabbay, liderul stângii istorice israeliene (Partidul Muncii) cunoscute astăzi ca ”Tabăra sionistă”, a făcut încă o dată o declarație explozivă și controversată. „Stânga a uitat ce înseamnă să fi evreu“, a lansat Gabbay în fața publicul său, amintind aproape cuvânt cu cuvânt ceea ce i-a spus Beniamin Netanyahu rabinului Kaduri în 1999, afirmația care, la aceea perioadă, a provocat scandal.

În 1999, în timp ce vorbea cu marele rabin kabalist Kaduri, Netanyahu a fost înregistrat, fără să știe, de o cameră de luat vederi, al cărei microfon rămăsese deschis, spunând: ”Știți ce a făcut stânga? Ea a uitat ce înseamnă să fi evreu”.
Acum, este rândul actualului lider al stângii în Israel, care în ultimele săptămâni a făcut numeroase afirmații controversate referitoare la mișcarea de stânga, să declare: „Noi suntem evrei, trăim într-un stat evreu, atunci trebuie să vorbim despre valorile noastre evreiești“. Sau: ”Vă garantez că toate generațiile din Israel cresc în conformitate cu principiile și valorile legilor Torei noastre”.
Întrebat despre o posibilă alianță cu Yair Lapid, liderul partidului de centru-stânga Yesh Atid și care a ieșit câștigător în sondaje, Gabbay chiar a spus că, dacă nu va ajunge în fruntea stângii la următoarele alegeri, el se va mulțumi să fie numărul 2 al lui Lapid, subliniind totodată că va face totul pentru a deveni numărul 1.
În ultimele luni, Avi Gabbai, ales în iulie anul trecut, și-a înmulțit declarațiile polemice din cadrul partidului său. În octombrie, el a declarat la televiziunea israeliană că nu intenționează să evacueze comunitățile evreiești din Iehuda și Shomron (Cisiordania) ca parte a unui posibil acord de pace cu palestinienii sau că el nu ar face niciodată o coaliție cu lista comună arabă.
El a spus cu voce tare: „Țara lui Israel aparține evreilor, Dumnezeu i-a promis lui Avraam toată Țara lui Israel, dar din moment ce există 4,5 milioane de arabi, trebuie să creem o situație în care să trăim în țara noastră cu o majoritate evreiască”.
Sau: ”Vreau un stat palestinian pentru ca Israelul să rămână un stat evreu. Nu-mi pasă de drepturile palestinienilor”. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Liderul stângii israeliene: ”Stânga a uitat ce înseamnă să fii evreu”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*