Misiunea diplomatică a Israelului în Amman, inclusiv agentul de securitate, au revenit în țară

Misiunea diplomatică a Israelului în Iordania, condusă de ambasadorul Einat Schlein, a revenit în țară, după ce luni seară au părăsit capitala iordaniană Amman.
Printre membrii misiunii s-a aflat, de asemenea, și agentul de securitate israelian rănit în atacul de duminică seara împotriva membrilor personalului ambasadei.
Primul ministru israelian Beniamin Netanyahu a discutat în aceeași zi cu regele Abdullah II al Iordaniei cu privire la criza de pe Muntele Templului din Ierusalim și atacul asupra ambasadei israeliene din Amman.
Regele Abdullah al II-lea, a cărui țară este paznicul locurilor religioase musulmane de pe Muntele Templului (Esplanada Moscheelor), l-a contactat telefonic pe Netanyahu pentru a-i cere îndepărtarea detectoarelor de metal instalate de către Israel la intrarea în locul sfânt.
Luni, șeful serviciului de securitate internă a Israelului (Shin Bet), Nadav Argaman, s-a deplasat la Amman pentru a găsi o soluție la criză diplomatică în urma atacului perpetuat de către un cetățean iordanian. Argaman s-a întâlnit cu șeful serviciului iordanian de informații în Amman, după care a revenit în Israel unde l-a informat pe Netanyahu cu privire la discuțiile pe care le-a avut în capitala iordaneză.
O sursă guvernamentală iordaneză a declarat luni că Amman nu dorește o “escaladare diplomatică” pentru un caz în care cele două țări ar putea colabora.
“I-am promis ofițerului de securitate că acționăm pentru a-l aduce în Israel, am avut deja experiențe similare în trecut”, a spus la rândul său primul ministru israelian jurnaliștilor.
El a adăugat că a vorbit de două ori cu ambasadorul israelian în Amman, Einat Schlein
Duminică seara, un tâmplar iordanian venit să lucreze la reședința ofițerilor de securitate de la ambasada Israelului de la Amman, a atacat un ofițer de securitate israelian cu ajutorul unei șurubelnițe. Rănit ușor, agentul israelian a reacționat imediat trăgând în direcția atacatorului, acțiune în nurma căreia a mai fost rănit, de un glonț rătăcit, un alt iordania. La scurt timă, ambii cetățeni iordanieni au decedat din cauza rănilor.
În urma incidentului, ministrul iordanian de Interne i-a interzis agentului israelian să părăsească teritoriul acestei țări, insistând ca acesta să fie interogat.
O inițiativă respinsă de Israel, care a invocat Convenția de la Viena, care acordă imunitate personalului diplomatic. (Agenția de știri Anima News – ASAN)

Comments

comments

Be the first to comment on "Misiunea diplomatică a Israelului în Amman, inclusiv agentul de securitate, au revenit în țară"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*