Motivul pentru care Israelul a atacat baza iraniană din apropiere de Damasc

Armata israeliană nu a confirmat informațiile mass-mediei arabe privind atacul cu rachete lansat de forțele aeriene israeliene împotriva bazei militare iraniene de la El Kiswa la sud de Damasc, dar comentatorii militari israelieni explică scopul și importanța acestor atacuri.

Potrivit analizelor comentatorilor, publicate sâmbătă în Jerusalem Post și pe Ynet, operațiunea militară face parte din strategia israeliană de „compresie“ între Iran și Siria, fără nici o confruntare militară directă cu Republica islamică.
Israelul lansează un ”avertisment preliminar” Iranului prin publicarea de informații privind construirea bazei militare El Kisra (publicată cu aproximativ o lună în urmă, de ”BBC”) și oferă timp iranienilor să se retragă din bază, explică comentatorul publicației ”Jerusalem Post”.
Veteranul jurnalismului militar, ziaristul israelian Ron Ben-Yishai, a subliniat că în momentul atacului asupra bazei, acolo nu se aflau soldați iranieni, deși ”este posibil să fi existat mai mulți oameni din cadrul Gărzilor revoluționare islamice“.
Israelul a cerut ca Statele Unite și Rusia să asigure retragerea tuturor formațiunilor armate străine din zona aflată la 60 de kilometri de frontiera israeliană. Atacurile armatei israeliene demonstrează intenția Israelului de a pune în aplicare această cerință și de a nu permite transformarea Siriei într-un cap de pod iranian pe Podișul Golan, au explicat jurnaliști care au legături cu armata israeliană.
Amos Yadlin, fost șef al serviciilor de informații militare, s-a referit la același subiect, dintr-o abordare similară. ”Dacă Israelul lovește cu adevărat, este un mesaj clar adresat iranienilor, astfel încât ei să înțeleagă <liniile noastre roșii>, nu prin cuvinte, ci prin fapte. Este, de asemenea, un semnal pentru marile puteri care refuză să retragă Iranul de la granițele noastre”, a spus el. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Motivul pentru care Israelul a atacat baza iraniană din apropiere de Damasc"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*