Nașterea unui oraș evreiesc ortodox în Statele Unite / Strămoșii originari din România / Anti-sioniști și anti-Israel

Pentru prima dată, un oraș alcătuit exclusiv din evrei ortodocși va vedea lumina zilei în statul New York din Statele Unite. Locuitorii săi sunt hasidim din Satmar. Aceștia sunt originari din orașul românesc Satu Mare, unde mișcarea a fost fondată în 1905 de rabinul Joel Teitelbaum. După cel de al doilea război mondial, mișcarea s-a stabilit în New York.

1936 – Rabinul Joel Teitelbaum împreună cu regele Carol al II-lea al României

Este vorba de satul Kiryas Yoel, fondat în anii 1970, care până acum a fost atașat la Monroe. El tocmai și-a câștigat independența ca urmare a rezultatelor unui referendum la care a participat întreaga populație.
În cursul zilei de marți, peste 10 000 de locuitori din Monroe au votat și, la sfârșitul acestei consultări, a fost anunțat că 8 656 de persoane, care corespund la 83,9% din populația locale, s-au pronunțat în favoarea împărțirii orașului în două părți.
Doar 16% dintre alegători s-au opus acestei împărțiri.
Noul oraș,unde se vorbește limba idiș și care se află la mai puțin de o oră de la New York, este alcătuit dintr-o comunitate importantă. Acesta va purta numele Palm Tree, care este traducerea numelui de familie a rabinului din Satmar, Rav Teitelbaum.
Pentru Satmar, acesta este un succes imens, mai ales istoric: într-adevăr, liderii săi pot obține acum noi terenuri și pot extinde perimetrul localității lor, fapt ce va permite rezolvarea problemelor grave legate de locuințe, constatate în ultimii ani.
Responsabilii din Kirias Yoel au asigurat că ”caracterul spiritual și conservator al noului oraș va fi protejat fără interferențe străine”. Ei au subliniat că ”inclusiv forțele de poliție și unitățile de salvare vor fi compuse din hasidim din Satmar”.
Satmar este una dintre cele mai mari dinastii hasidice din lume: numărul estimat de bărbați, femei și copii afiliați variază între 65.000 și 75.000. Se caracterizează prin rigiditate religioasă extremă, respingerea culturii moderne și un antisionism feroce. Satmar sponsorizează un sistem cuprinzător de educație și mass-media în idiș, iar membrii săi folosesc limba idiș ca limbă primară. Grupul servește și ca putere de conducere în acele cercuri ultra-ortodoxe care se opun statului Israel, conducând Congresul Rabinic Central și oferind cele mai multe donații pentru Consiliul Ortodox al Ierusalimului. (Anima News)

Comments

comments