Netanyahu și viitoarea declarație a lui Trump: ”Recunoașterea Ierusalimului este o expresie importantă a identității naționale” (VIDEO)

În primele sale comentarii publice referitoare la anunțul preconizat astăzi, miercuri, de către Statele Unite, de a recunoaște Ierusalimul drept capitala Israelului, primul ministru Beniamin Netanyahu a salutat „expresia importantă a identității naționale israeliene, în special astăzi”.
Vorbind într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook, Netanyahu a spus că va avea mai multe comentarii asupra declarației așteptate a președintelui Donald Trump mai târziu în această zi.

”Identitatea noastră istorică națională primește expresii importante în fiecare zi, mai ales astăzi”, a spus el. ‘Desigur, voi avea ceva mai multe de spus despre Ierusalim, mai târziu în această zi”.

Anterior, într-un discurs de 22 de minute adresat diplomaților străini, el nu a răspuns la anunțul așteptat de la Trump. În schimb, Netanyahu a ales să prezinte poziției publicației ”Jerusalem Post”, organizatoarea întâlnirii, despre relațiile diplomatice ale Israelului, apreciind ceea ce el a descris drept o creștere fără precedent a popularității mondiale a statului evreu.
El s-a referit chiar la opinia publică americană cu privire la Israel, despre care a spus că s-a îmbunătățit în mod constant în ultimele decenii.
În discursul său, Netanyahu a declarat diplomaților prezenți, că „relațiile diplomatice ale Israelului sunt în plină expansiune“, în ultimii ani, menționând că 300 lideri mondiali și 1800 „de persoane influente“ au vizitat țara în 2017.
El a citat, așa cum a făcut de mai multe ori săptămâna aceasta, un sondaj realizat pe Internet la comanda Ministerului israelian de Externe, care susține că mulți cetățeni ai statelor arabe sunt interesați să stabilească legături cu Israelul.
”Este o schimbare foarte importantă. Ce motivează această schimbare? Acestea sunt, în esență, două lucruri: economia și securitatea”, a declarat Netanyahu, lansându-se într-un lung discurs, în care a apreciat industriile israeliene ale automobilelor, produselor lactate și securității cibernetice.
”Dacă doriți autovehicule, dacă doriți lapte, dacă doriți sănătate, dacă doriți securitatea informatică, Israelul este un jucător cheie. Toată lumea vrea viitorul. Israel se confruntă cu viitorul”, a spus el.
Netanyahu a abordat, de asemenea, provocările geostrategice ale Israelului, în special încercările Iranului de a reveni militar în Siria.
Primul ministru și-a reiterat angajamentul de a nu lăsa Iranul să obțină un punct de sprijin pe granița de nord a Israelului.
”Nu-i vom lăsa să se stabilească în Siria. Spunem ce vrem să spunem și facem ceea ce spunem. Facem ceea ce este necesar pentru a nu permit să se întâmple acest lucru”, a spus el.
Iranul este astăzi singurul regim care solicită deschis distrugerea Israelului, a adăugat el: ”Acest lucru s-a schimbat deja în lumea arabă. Asta nu înseamnă că putem avea tratate de pace cu lumea arabă. Dar în timp se va întâmpla”.

Vorbind după Netanyahu, ministrul israelian al Educației, Naftali Bennett, a salutat recunoașterea de către Trump a Ierusalimului drept capitala Israelului, respingând ideea că președintele american va cere Israelului ceva în schimb.
”Când faci ceea ce trebuie, nu ar trebui să existe preț. Suntem obișnuiți ca, atunci când se face ceea ce trebuie, trebuie să existe un preț, și nu este adevărat“, a spus el, susținând că revendicarea evreiască cu privire la Ierusalim a fost mult mai puternică decât cea a musulmanilor, deoarece orașul nu este menționat în Coran.
El a chemat ca și celelalte țări să urmeze exemplul Washingtonului și să recunoască Ierusalimul drept ”capitala evreiască și indivizibilă a Israelului”.

La rândul său, liderul partidului israelian ”Yesh Atid” (”Există Viitor”), deputatul Yair Lapid, s-a adresat conferinței, îndemnând comunitatea internațională nu numai să urmeze exemplul lui Trump privind Ierusalimul, ci, de asemenea, să recunoască suveranitatea Israelului pe Podișul Golan”. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Netanyahu și viitoarea declarație a lui Trump: ”Recunoașterea Ierusalimului este o expresie importantă a identității naționale” (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*