Noua ofensivă diplomatică a premierului israelian în Africa

Primul ministru israelian Beniamin Netanyahu a plecat sâmbătă seară în Africa de Vest unde va rămâne… șase ore! El va fi prezent în Monrovia, capitala Liberiei, unde participă la summit-ul Comunității economice din Africa de Vest, ECOWAS (sau Cedeao), din care fac parte cele cincisprezece țări din această parte a continentului african.

Beniamin Netanyahu este invitatul de onoare al președintelui Liberiei, Ellen Johnson Sirleaf, care este un admirator al primului ministru israelian și deține în prezent președinția prin rotație a ECOWAS.
Netanyahu este primul lider israelian care vizitează oficial Liberia, dar mult mai important, el este primul lider non-african invitat să vorbească în fața acestui important forum economic.
Discursul premierului israelian va fi ascultat și de către liderii celor două țări musulmane ale ECOWAS, care nu mai au relații cu Israelul, după Războiul de Yom Kippur din 1973. Acest summit ar putea fi parte din reluare relațiilor dintre Israel și aceste două mari țări africane musulmane.

În timpul celor câteva ore cât se va afla pe solul liberian, Beniamin Netanyahu va avea, de asemenea, posibilitatea de a vorbi cu unii dintre liderii țărilor prezente și va semna acorduri cu anumiți lideri africani.
Premierul israelian este văzut nu numai ca șeful de guvern al unei țări care ar putea oferi mult acestor țări africane în domeniul economic și tehnologic, dar, de asemenea, și în cadrul luptei împotriva terorismului islamic, care a lovit multe dintre aceste țări, inclusiv Liberia, unde marea majoritate a populației este creștină. Israelul este popular în această țară, și filiala locală a Ambasadei Internaționale Creștine pentru Ierusalim, cea mai mare organizație pro-israeliană din lume, a făcut apel la populație să-i asigure premierului israelian o primire triumnfală la sosirea sa la aeroportul Monrovia-Roberts.

Beniamin Netanyahu a fost deja invitat la viitorul summit al ECOWAS care va avea loc în Lomé, capitala statului Togo, la sfârșitul anului 2017.

Înainte de a pleca în Liberia, Netanyahu a declarat: “Această călătorie este în conformitate cu ofensiva diplomatică pe care am lansat-o și al cărei obiectiv este revenirea în forță a Israelului în Africa. Anul trecut am făcut un turneu în Africa de est și m-am întâlnit cu șapte șefi de state. În Liberia voi întâlni zece șefi de state din Africa centrală și de Vest. Scopul meu este, de asemenea, de a sparge majoritatea automată care este larg răspândită în organizațiile internaționale împotriva Israelului. Există 54 de state africane în cadrul ONU. Acesta este un proces lung, dar vom ajunge acolo”. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Noua ofensivă diplomatică a premierului israelian în Africa"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*