Oficial american: Trump „ia în considerare în mod serios“ transferul ambasadei SUA la Ierusalim

Donald Trump „ia în considerare în mod serios“ transferarea ambasadei Statelor Unite din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a declarat adjunctul său, Mike Pence, în timp ce președintele american a indicat în octombrie că a pus deoparte această promisiunea electorală.

Vicepreședintele, așteptat în Israel în decembrie, a făcut această declarație la New York, în cadrul unui discurs cu ocazia celei de-a 70-a aniversări a adoptării rezoluției ONU care a condus la crearea Statului Israel.
„Președintele Donald Trump studiază în mod serios când și cum să mute ambasada SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim“, a declarat Mike Pence pentru diplomați și lideri evrei la Muzeul Queens.
În această clădire, care a servit drept reședință temporară a Națiunilor Unite, la scurt timp după crearea sa, la 29 noiembrie 1947, Adunarea Generală a ONU a aprobat divizarea Palestinei în trei entități permițând coexistența unui stat evreu și a unui stat arab, în ​​timp ce Ierusalimul și suburbiile sale au rămas sub control internațional.
Pe data de 7 octombrie 2017, Donald Trump a indicat faptul că spre deosebire de una dintre promisiunile sale de campanie, ambasada SUA în Israel nu va fi mutată de la Tel Aviv la Ierusalim înainte de a fi încercat reluarea procesului de pace israeliano-palestinian .
”Vreau să dau o șansă” acestui proces, ”înainte de a mă gândi la mutarea ambasadei în Ierusalim”, a declarat Donald Trump într-o emisiune TV. ”Vom lua o decizie în viitorul nu prea îndepărtat”, a precizat el.
La începutul lunii iunie, Casa Albă a anunțat că Donald Trump, care a promis în mod repetat că va muta cancelaria SUA în Cetatea Sfântă, și-a amânat în cele din urmă decizia, cu cel puțin șase luni.
Acest dosar a revenit ginerelui său, Jared Kushner, însărcinat de președintele Statelor Unite cu revigorarea unui proces de pace aflat într-un punct mort încă din primăvara anului 2014.
Comunitatea internațională nu a recunoscut niciodată Ierusalimul drept capitala Israelului, nici anexarea părții sale estice cucerită în 1967, drept pentru care ambasadele străine au fost instalate în Tel Aviv.
În condițiile în care Israelul consideră Cetatea Sfântă drept capitală „eternă și reunificată“, palestinienii cred că Ierusalimul de Est trebuie să fie capitala statului palestinian la care aspiră.
Acesta este unul dintre principalele dispute dintre israelieni și palestinieni. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Oficial american: Trump „ia în considerare în mod serios“ transferul ambasadei SUA la Ierusalim"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*