Operațiune dramatică pentru a salva mai mulți cetățeni israelieni din insula St. Martin

Autor: Lea BEN HILEL / Anima News /

Voluntarii din ZAKA, precum și reprezentanți din Israel, New York și Olanda, au organizat, pe parcursul Shabatului, o amplă operațiune multinațională de salvare a soției și copiilor unui emisar al organizației religioase evreiești Habad, precum și a unui grup de turiști israelieni și studenți din SUA și Canada, care rămăseseră blocați în circumstanțe tragice pe insula St Martin din Caraibe, lovită puternic de uraganul Irma. (Citește și: Cetățenii israelieni care trăiesc pe insula Sf. Martin au cerut MAE Israel să-i salveze)
Rabinul Moișe Hanowits, soția lui Sarah și cei cinci copii, cel mai mare având 8 ani, au ales să rămână pe insulă pentru a oferi ajutor în timpul uraganului. Deoarece vânturile s-au amplificat de Shabat, familia și-a părăsit casa pentru a se muta în clădirea organizației Habad, situată pe un teren mai înalt. Sub presiunea momentului, ei au uitat însă că aceasă clădire se renovează  și neavând altă soluție, s-au refugiat în mikve (baia rituală, n.r.).

Rabinul Moishe Hanowitz împreună cu soția sa Sara și unul dintre copii

Cunoscând legile Șabatului pentru a salva vieți, rabinuli Hanowits a contactat World Habad  din New York, și organizarea de căutare și salvare Zaka, cerând ajutor pentru evacuarea familiei sale de pe această insulă, în condițiile în care toate zborurile aeriene fuseseă închise.
Imediat a fost organizat un grup pe WhatsApp pentru a facilita salvarea transatlantică, din acest grup făcând parte directorul executiv al Habad din New York, rabinul Mendy Kotlarsky, președintele Zaka, Yehuda Meshi Zahav, șeful unității internaționale Zaka, Mati Goldstein, directorul internațional Zaka, David Rose, Zvi Gluck și David Kushnir din cadrul Amudim, rabinul Isaac Lieder de Monsey și reprezentanți ai Autorității naționale israeliene pentru cazuri de urgență, Ministerul Afacerilor Externe, ambasadorul Israelului, atașatul militar al Olandei și mulți alții.
După ore de cercetare cu un avion privat pentru a verifica posibilitățile de a-i salva, rabinul Isaac Lieder a găsit un avion cu 8 locuri, inclusiv pilotul, dispus să zboare – dar autoritățile olandeze din St. Martin au refuzat să autorizeze aterizarea pe insulă.
“Noi, cei din ZAKA nu renunțăm niciodată”, a declarat Yehuda Meshi-Zahav, președintele acestei organizații. „Ne-am dus la Ministerul israelian de Externe, dar ambasadorul și atașatul militar israelian în Olanda nu a reușit să obțină permisiunea de aterizare necesară“.
Eforturile au continuat și, după multe ore de activitate internațională, s-au stabilit contacte cu pilotul unui avion care aducea ajutor umanitar în regiune. În cele din urmă, el a fost de acord să salveze familia eșuată, și Sara Hanowits s-a urcat în avion împreună cu cei cinci copii ai săi și au decolat spre Puerto Rico. Rabinul Hanowits a decis să rămână pe insulă pentru a oferi ajutor altora.
Câteva ore mai târziu, ZAKA a primit un nou apel pentru ajutor – de data aceasta de la un grup de turiști israelieni, inclusiv studenți din Statele Unite și Canada care fuseseră blocați pe insulă și-și găsiseră refugiu în școala medicală din St. Martin. S-au stabilit contacte cu un avion american care aduceau ajutor umanitar pe insulă, iar grupul a fost salvat cu două ore înainte de sfârșitul Shabat-ului. (Lea Ben Hilel, Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Operațiune dramatică pentru a salva mai mulți cetățeni israelieni din insula St. Martin"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*