Poliția suedeză autorizează o demonstrație neo-nazistă lângă o sinagogă pentru Yom Kippur, cea mai sfântă zi a iudaismului

Mișcarea de rezistență nordică, neonazistă, va defila pe data de 30 septembrie, zi în care evreii comemorează prin post negru Yom Kippur, cea mai sfântă zi a iudaismului, pe lângă Sinagoga din Göteborg, al doilea oraș ca mărime din Suedia, pentru a expune ideile sale radicale și pentru a profita de mediatizarea unui eveniment cultural, Salonul de carte, care va avea loc în acea zi.
Conducătorii comunității evreiești locale spun că sunt “indignați” de itinerariul manifestației, care, în plus, a fost, aparent, propus de poliția suedeză.
“Este un scandal”, a spus Aron Verstandig, președintele comunității evreiești suedeze. “Aceasta este singura zi a anului când numeroși evrei, chiar și cei care nu sunt practicanți, vor veni la sinagogă pentru a se ruga. În acea zi, poliția a decis să permită acestei organizații neo-naziste să meargă pe străzile din Gothenburg, la o aruncătură de băț de sinagogă”.
Comunitatea evreiască suedeză a condamnat, prin urmare, decizia poliției și a anunțat că va face apel, subliniind riscurile nesiguranței din acea zi.
La 2 aprilie, un centru comunitar evreiesc din nordul Suediei și-a închis porțile după amenințările antisemite venite din partea Mișcării de Rezistență Nordică. Pe pereții centrului evreiesc din Umea au fost pictate svastici și fraza teribilă “Știm adresa ta”. După închidere, Yaakov Haguel, vicepreședinte al Organizației sioniste mondiale, care era foarte îngrijorat de situația din Suedia, a avertizat guvernul suedez: “Toate liniile roșii au fost trecute”. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Poliția suedeză autorizează o demonstrație neo-nazistă lângă o sinagogă pentru Yom Kippur, cea mai sfântă zi a iudaismului"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*