Purtătorul de cuvânt al Parlamentului israelian, fost prizonier in Siberia, a vorbit in Parlamentului Rusiei

La 30 de ani dupa ce a fost eliberat din lagarele de muncă sovietice, unde a efectuat muncă fortata pentru activitate sa sionista (în favoarea unui stat evreiesc) clandestina, purtătorul de cuvânt al Knesetului (Parlamentul israelian), Yuli Edelstein, a devenit primul politician israelian care a vorbit in camera superioara a Parlamentului Rusiei, o revenire triumfatoare a celui care a fost un timp “Prizonier al Sionului”.
„Chiar si in cele mai frumoase visuri, nu am crezut ca voi ajunge la un asemenea moment” a spus Edelstein, deputatilor rusi in ebraica. „Shalom Aleihem”, i-a salutat el pe deputatii ruși, in aplauzele acestora.
In cuvantarea de 15 minute, rostita in ebraica si rusa, presedintele Knesetului a calificat terorismul islamic drept „Nazismul secolului 21” si a apelat la mandria nationala a rusilor, care au infrant nazismul in al Doilea Razboi Mondial, pentru ca sa se comporte la fel fata de acest nou aspect al „diavolului absolut”.
El a solicitat deputatilor rusi sa creeze „o atmosfera de respect mutual intre diferitele tari” si a spus ca Israelul va continua incercarile de creare a unei aliante globale contra terorismului. „Chiar si acum, Ierusalimul, capitala eterna a poporului evreu, conduce lupta contra terorismului si nu vom avea odihna pana ce nu vom castiga acest razboi si se va realiza pacea”, a subliniat Edelstein.
Presedintele Knesetului a mentionat amenintarile de securitate carora le face fata Israelul, incepand de la Hezbollah in nord si pana la Hamas in sud. „In spatele Hezbollah si Hamas se afla Iranul care aspira la o expansiune regionala si raspandeste ideologia urii care ameninta toate natiunile lumii”, a spus el.
Edelstein a facut si un tur nostalgic al Moscovei, incluzand o oprire la celula inchisorii unde a fost detinut luni de zile inaintea procesului intentat.
In 1979, Edelstein, nascut in Ucraina, a solicitat o viza de emigrare in Israel care i-a fost respinsa de autoritatile sovietice. A fost ostracizat si instalat in randul „refuznicilor” care au cerut emigrarea in Israel. In urmatorii cativa an a predat ebraica si sionismul pana cand a fost arestat in 1984 in apartamentul lui din Moscova sub acuzatia falsa de detinere de droguri. Dupa un proces scurt a fost trimis in diferite lagare de munca din Siberia. In mai 1987, dupa ce a ispasit doi ani si opt luni in lagar a fost eliberat si dupa trei luni i s-a aprobat cererea de emigare in Israel. (JS/AN)

Yuli Edelstein în 1987 rugându-se la Zidul Plângerii din Ierusalim, după ce, eliberat din lagărul sovietic , a sosit în Israel

Comments

comments

Be the first to comment on "Purtătorul de cuvânt al Parlamentului israelian, fost prizonier in Siberia, a vorbit in Parlamentului Rusiei"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*