SCANDAL în industria aeronautică: România trădează ”Airbus Helicopters” în favorea americanilor de la ”Bell Helicopter” ?

 

În 2015, ”Airbus Helicopters” punea piatra de temelie a unei noi uzine la Brașov, România, pe o suprafață de 10.000 m2, pentru a instala o linie de producție a elicopterului H215 (fostul AS332 C1e, o nouă versiune a Super Puma).

Scopul acestei investiții era de a reduce costurile de producție, pentru a permite industriei europene de profil să devină mai competitivă, prin reînnoirea flotelor țărilor care caută aparate recunoscute, rustice și sigure. O astfel de piață era evaluată la aproximativ 3 miliarde de euro pe an.
În același timp, ”Airbus Helicopters” spera să se bazeze pe România, ca fiind printre primii clienți ai uzinei din Brașov, care ar fi trebuit să primească o comandă „semnificativă“, pentru a putea scoate primele H215 în 2018.
Dar, de la inaugurarea fabricii din Brașov, în septembrie 2016, cu ocazia unei vizite a președintelui francez din acea perioadă, Hollande, în România, guvernul de la București nu se grăbește să anunțe un contract cu ”Airbus Helicopters” pentru modernizarea flotei sale de elicoptere militare și civile.
În schim însă, la începutul lunii august, ministrul român al Apărării, Adrian Tutuianu, a semnat un memorandum cu compania americană ”Bell Helicopter” pentru achiziționarea de elicoptere de atac AH-1Z Viper, care vor fi construit în România. O decizie a Bureștiului care îngrijorează și revoltă ”Airbus Helicopters”.
„Ne așteptam la un anunț privind organizarea unei licitații transparente, în conformitate cu legislația europeană, ceea ce ne oferă posibilitatea de a participa cu H215“, a declarat Serge Durand, directorul companiei ”Airbus Helicopters Romania”.
Legăturile ”Airbus Helicopters” cu România sunt de lungă durată. Compania IAR Brasov a asamblat, sub licență, 300 de elicoptere Puma și Gazelle. În 2002, cele două grupuri au creat o co-întreprindere pentru a menține în condiții operaționale Puma și Super Puma. În acest context, Serge Durant a reamintit: ”Airbus Helicopters este un partener loial al România de peste 50 de ani și nu ne așteptăm să fie tratați ca atare“.
Numai că, deși cheltuielile sale militare ar trebui să ajungă la 2% din PIB în acest an și un plan de investiții de 11,5 miliarde de euro pentru perioada 2017-2026 a fost recent validat, România are alte priorități, cum ar fi consolidarea semnificativă a aeronavelor sale de luptă (prin achiziționarea de F-16) și achiziționarea de sisteme de apărare aeriană. Referitor la acest ultim punct, Bucureștiul ar trebui să achiziționeze bateriile americane Patriot PAC-3. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "SCANDAL în industria aeronautică: România trădează ”Airbus Helicopters” în favorea americanilor de la ”Bell Helicopter” ?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*