Senatul SUA confirmă suveranitatea Israelului în Ierusalim

Senatul american a adoptat, luni, în unanimitate, o rezoluție fără caracter obligatoriu care vizează reafirmarea suveranității Israelului în Ierusalim, cu ocazia împlinirii a 50 de ani de la reunificarea orașul sfânt în timpul Războiului de Șase Zile.

Rezoluția, propusă de senatorul democrat Chuck Schumer, a fost aprobată în unanimitate cu 90 de voturi și susține transferul ambasadei americane din Tel Aviv la Ierusalim.

“În onoarea acestei importante aniversări pentru aliatul nostru apropiat, o mulțime de senatori, de fiecare parte, s-au unit în jurul aceastăei rezoluție, în scopul de a marca azi acest eveniment”, a declarat liderul republicanilor din Senat, Mitch McConnell.

“În timp ce noi știm că Israelul continuă să se confrunte cu multe amenințări, adoptarea aceastei rezoluții de către ambele părți, va servi ca o dovadă în plus a angajamentului Statelor Unite ale Americiiâ alături de prietenul nostru Israel”, a adăugat el.

Președintele SUA, Donald Trump, a renunțat pentru moment la transferul la Ierusalim a ambasadei americane din Tel Aviv, contrar promisiunii pe care o făcuse în timpul campaniei, prin semnarea unei clauze derogatorii prin care a decis menține cancelariei americane la Tel Aviv pentru o perioadă suplimentară de șase luni.

O lege a Congresului adoptată în noiembrie 1995 (Jerusalim Embasssy Act) prevede că reprezentanța diplomatică a SUA în Statul Israel trebuie să fie în Ierusalim, recunoscând astfel de facto acest oraș drept capitală a Israelului.

Dar, de două decenii, o clauză de excepție a acestei legi, permite executivului american să blocheze punerea ei în practică și, de la sfârșitul anilor 1990, succesiv, toți președinții americani au semnat, la fiecare șase luni, această clauză.

În discursul său, senatorul Schumer, ca o “persoană care consideră că Ierusalimul este capitala indivizibilă a Israelului”, l-a criticat pe Trump pentru semnarea acestui document, spunând că a fost ” profund dezamăgit de decizia președintelui”.

“Oare cei care l-au criticat pe președintele Obama pentru că nu a mutat ambasada, își vor ridica vocile, la fel de tare, pentru a denunța eșecul președintelui Trump de a transfera ambasada?”, a punctat senatorul Schumer. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Senatul SUA confirmă suveranitatea Israelului în Ierusalim"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*