Siria: Franța și SUA sunt pregătite pentru “un răspuns comun în cazul unui atac chimic”

Președinții francez și american, Emmanuel Macron și Donald Trump (foto), care au vorbit la telefon marți, au subliniat “necesitatea de a lucra la un răspuns comun în cazul unui atac chimic în Siria”, exprimându-și dorința de a reacționa, așa cum au făcut după presupusul atac chimic de la Khan Sheikoun (nord), care a făcut cel puțin 88 de morți, la începutul lunii aprilie, a anunțat președenția franceză.
Această declarație vine într-un moment când Statele Unite au acuzat regimul sirian al lui Bashar al-Assad de pregătirea unui nou atac chimic.
Potrivit Pentagonului, avertismentul american a fost motivat de constatarea unei activități suspecte la bază aeriană siriană de unde a pornit atacul precedent.
Întrebat marți după-amiază cu privire la posibilitatea ca Franța să dispună de informații asemănătoare, ministerul francez al Afacerilor Externe nu a răspuns. În aprilie, președintele Trump a organizat atacuri de represalii, în noaptea de 6 spre 7 asupra unei baze aeriene din regiunea capitalei Damasc, fără a avertiza Franța, potrivit unei surse diplomatice.

În august 2013, un atac cu arme chimice în apropiere de Damasc, soldat cu peste 1.400 de morți, potrivit serviciilor de informații americane, a reușit să declanșeze o intervenție militară comună americano- franceză.
Dar președintele american din acea vreme, Barack Obama, a renunțat în ultimul moment, preferând să încheie un acord cu Moscova pentru a demonta arsenalul chimic sirian.
Primindu-l la sfârșitul lunii mai pe președintele rus Vladimir Putin, la Versailles, președintele francez Emmanuel Macron a spus că, în cazul unui atac chimic dovedit, Franța va reacționa, chiar dacă va fi singură.
În timpul convorbirii telefonice pe care a avut-o marți cu omologul său american, Emmanuel Macron l-a invitat pe Donald Trump și pe soția lui Melania, să participa la parada de 14 iulie la Paris. Trump a răspuns că va “examina fezabilitatea” acestei deplasări, luând în considerare că la aceeași dată se vor celebra 100 de ani de la intrarea în război a Staelor Unite ale Americii alături de trupele franceze, în timpul primului război mondial. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Siria: Franța și SUA sunt pregătite pentru “un răspuns comun în cazul unui atac chimic”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*