ȘOC pe scena politică internațională: Trump și Putin astăzi, vineri, la summit-ul G20

Președintele american Donald Trump se întâlnește pentru prima oară, față-în-față, astăzi, vineri, cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, în plină tensiune internațională, la summit-ul G2.
În ajunul acestei întâlniri, care va avea loc la Hamburg, Donald Trump a optat pentru o confruntare, denunțând, în timp ce se afla la Varșovia, ”comportamentul destabilizator” al Rusiei.
De asemenea, el a recunoscut că autoritățile de la Kremlin au fost în măsură să intervină în alegerile prezidențiale americane din 2016.

Tensiunea care este așteptată în cadrul acestei întâlniri față-față se simte și în exterior, pe străzile din Hamburg. Confruntările violente dintre mai multe mii de protestatari anti-G20 și poliție, care au avut loc joi seara, au făcut mai mulți răniți, printre care 76 cu leziuni minore în rândurile polițiștilor, și alte manifestații sunt planificate pentru vineri.

 

 

 

 

 

Aflat la cel mai jos punct în sondajele din Statele Unite, președintele american va trebui să găsească tonul potrivit pentru a încerca să reînvie relația ruso-americană, care a suferit sub președinția lui Barack Obama, dar fără a fi acuzat de slăbiciune sau de supunere în fața stăpânului de la Kremlin.

Donald Trump va fi însoțit de secretarul său de Stat, Rex Tillerson, și de un interpret, a confirmat o sursă de la Casa Albă.
“Cei doi nu au nici o experiență în politica externă”, a spus Thomas Wright, expert la Brookings institution.
“Lui Putin îi plac întâlnirile într-un format mic. Acest lucru înseamnă că, Casa Albă a lăsat Kremlinul să dicteze termenii întâlnirii”, și-a manifestat îngrijorarea fostul ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul, care a deplâns lipsa consilierilor care ar fi fost capabili să calmeze temperamentul imprevizibil al lui Donald Trump.

Șeful diplomației americane a schițat un posibil numitor comun în cazul Siriei, în pofida gravelor tensiuni existente după ce americanii au doborât, pe 18 iunie, un avion sirian care ar fi amenințat, potrivit acestora, aliații lor kurzi.
Statele Unite sunt “dispuse să exploreze posibilitatea de a stabili cu Rusia mecanisme comune” de stabilizare în Siria, inclusiv zone interzise raidurilor aeriene” și o “livrare coordonată de ajutor umanitar”, a subliniat Rex Tillerson, în ajunul summit-ului.

Asupra celor mai tradiționale subiecte de discuție între cele mai mari 20 de economii dezvoltate și emergente, summit-ul de la Hamburg ar trebui să fie mai aproape de un consens general, cu excepția notabilă a luptei împotriva terorismului.
“Nu vom ascunde diferențele”, a avertizat cancelarul Angela Merkel, la sosirea sa, joi noapte, în Hamburg.

Din nou, Statele Unite ale Americii, care au contestat deja la Paris, acordurile privind schimbările climatice, poate apărea singure împotriva tuturor dacă vor agita spectrul de protecționism împotriva Chinei, cu privire la oțel și împotriva Germaniei în sectorul auto.
“Dacă măsurile vor afecta exporturile europene, vom fi nevoiți să reacționăm foarte rapid și ne-am pregătit pentru asta”, a avertizat de la președinția franceză. Asupra climei, discuțiile între delegațiile nu vor fi “prea ușoare”, a recunoscut Angela Merkel, refuzând orice pronostic cu privire la un posibil compromis.
Cancelarul, ale cărui relații furtunoase cu noul președinte american sunt cunoscute, a declarat că timpul unei alianțe statornice cu Statele Unite a “trecut” și a solicitat un început european. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "ȘOC pe scena politică internațională: Trump și Putin astăzi, vineri, la summit-ul G20"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*