SUA: Președintele României a primit distincția ”Light Unto the Nations” în cadrul Forumului Global American Jewish Committee (VIDEO)

Președintele român Klaus Iohannis a primit, marți, din partea Forumului Global American Jewish Committee (AJC), care are peste 110 ani de existență, distincția ”Light Unto the Nations”, cea mai înaltă distincție a organizației, care se decernează unor șefi de stat sau de guvern în semn de recunoaștere pentru impactul internațional important în domeniul păcii, securității, democrației, promovării valorilor umane.

Allan Reich, membru al Consiliului Executiv al AJC, a subliniat, în prezentarea făcută președintelui Iohannis, că distincția îi este acordată pentru sprijinul statului de drept.

“La începutul anului, în timp ce sute de mii de oameni mărșăluiau prin București pentru a protesta față de eforturile discutabile ale Guvernului de a împiedica lupta împotriva corupției, președintele României Klaus Iohannis a stat de partea corectă a istoriei, sprijinind transparența, statul de drept și libertatea”, a precizat Allan Reich.
În alocuțiunea susținută în fața participanților la Forum, șeful statului român a anunțat că acceptă distincția pentru poporul român ca o recunoaștere a credinței în democrație.
”Accept prestigioasa distincție ‘Light Unto the Nations’ nu pentru mine, ci pentru țara mea și pentru poporul român. Credința lor în democrație și în statul de drept este recunoscută prin această distincție și care ne-a adus, ca popor, acolo unde suntem astăzi. Ca o țară ce a fost odată prinsă în întunericul dictaturii comuniste, am parcurs o cale lungă. Am înfruntat și am trecut peste multe obstacole în procesul construirii unei democrații solide, bazată pe stat de drept, economie de piață și societate deschisă”, a declarat președintele Klaus Iohannis, la Forumul Global al American Jewish Committee.

Șeful statului român a subliniat faptul că, în unele momente, prin sacrificiile poporului român, România și-a câștigat locul de drept între națiunile ce prețuiesc, protejează și promovează principiile democrației.
”Această distincție specială mă face să îmi asum un angajament adițional, de a-mi pune toată forța, ca președinte al României, în spatele apărării democrației și statului de drept pentru țara mea, pentru regiune și la nivel global”, a mai spus Iohannis.

Iohannis: Nu putem permite antisemitismului să amenințe sănătatea democrațiilor noastre

Acesta a mai vorbit și despre viziunea sa a unei Românii puternice, moderne și stabile, dezvoltată prin proiecte semnificative și despre necesitate întemeierii unei mentalități bazate pe normalitate, consens democratic și responsabilitate.

Iohannis: Vom fi unul din cei mai puternici piloni transatlantici în Uniunea Europeană


“Trebuie să construim împreună un proiect sustenabil al unei națiuni determinate să își atingă întregul potențial. În acest scop, întărirea statului de drept și salvgardarea independenței justiției sunt, pentru mine, priorități de top. Lupta împotriva corupției notează un progres bun, dar trebuie să continuăm. Este promisiunea mea personală să o sprijin în continuare cu și mai mare intensitate și hotărâre. Nu există nicio altă cale înainte”, a adăugat el.
La eveniment au mai fost prezenți soția președintelui, Carmen Iohannis, ambasadorul României în SUA, George Maior, directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, și consilierul prezidențial Bogdan Aurescu.
Președintele Klaus Iohannis efectuează, în perioada 4 — 9 iunie, o vizită în Statele Unite ale Americii, elementul central fiind întrevederea oficială cu liderul de la Casa Albă, Donald Trump.
“Light Unto the Nations” a mai fost acordată unor lideri marcanți, cum ar fi cancelarul german Angela Merkel, fostul președintele Franței Nicolas Sarkozy, președintele SUA Bill Clinton, precum și altor șefi de stat din Europa și America Latină.

Sursa: AGERPRES/ Autor: Răzvan-Adrian Pandea, editor: Marius Hosu, imagine: Sergiu Olteanu, grafician: Liliana Iordan, redactor-video: Mihuț Năstăsache, editor online: Daniela Juncu)

Comments

comments

Be the first to comment on "SUA: Președintele României a primit distincția ”Light Unto the Nations” în cadrul Forumului Global American Jewish Committee (VIDEO)"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*