Trump l-a informat pe Abbas că vrea să ”transfere ambasada la Ierusalim”

Președintele Donald Trump l-a informat pe președintelui Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, „cu privire la intenția sa de a transfera ambasada Statelor Unite ale Americii“ din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, a declarat președinția palestiniană, după o convorbire telefonică între cele două lideri.
În timpul acestei conversații, Abbas l-a avertizat pe Trump împotriva „consecințelor periculoase ale unei astfel de decizii privind procesul de pace, securitate și stabilitate în regiune și în lume“, a adăugat președinția palestiniană într-un comunicat.
Respectivul comunicat nu arată în mod clar dacă Trump i-a prezentat lui Abbas planul său de a trece imediat la acțiune, sau dacă este vorba de o nouă declarație de intenție pe termen lung.
Abbas „a reafirmat poziția noastră fermă conform căreia nu poate exista nici un stat palestinian fără Ierusalimul de Est drept capitală, în conformitate cu rezoluțiile și dreptul internațional și inițiativa arabă de pace“, se menționează în comunicat.
Președintele american l-a informat, de asemenea, pe regele iordanian Abdullah al II-lea cu privire la intenția sa de a transfera ambasada Statelor Unite din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, a anunțat palatul regal.
Într-un comunicat, palatul regal indică că președintele Trump l-a contactat pe monarhul iordanian, a cărui țară este custodele locurile sfinte musulmane din Ierusalim și l-a informat cu privire la „intenția sa de a merge mai departe cu planul său de a transfera ambasada SUA”.
”Alte convorbiri telefonice cu lideri străini vor avea loc”, a spus Sarah Sanders, purtătorul de cuvânt al executivului american, care a făcut aluzie în special la primul ministru israelian Beniamin Netanyahu.
O decizie este încă așteptată din partea președintelui SUA, privind un transfer al ambasadei SUA din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim și o eventuală recunoaștere de către SUA a Orașului Sfânt drept capitala Israelului.
Palestinieni au avertizat încă de săptămâna trecută că un astfel de act ar fi inacceptabil pentru ei, care susțin Ierusalimul de Est drept capitala statului independent la care aspiră.
Conform lor, aceasta ar însemna sfârșitul eforturilor depuse în prezent de către colaboratorii lui Trump pentru a revigora afacerea păcii muribunde cu israelienii.
Palestinienii au declarat, de asemenea, că Statele Unite se discreditează ca intermediari pentru pace prin afișarea unei înclinații pro-Israel, în mod deschis. Și au avertizat față de reacția străzii palestiniene și arabe. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Trump l-a informat pe Abbas că vrea să ”transfere ambasada la Ierusalim”"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*