Vineri tensionată în Ierusalim / Israelul a decis menținerea detectoarelor de metale pe Muntele Templului

Joi seară, la Ierusalim, pe Muntele Templului, în apropiere de Poarta Leilor, au avut loc cele mai violente confruntări de la începutul săptămânii, o mulțime de manifestanți palestinieni aruncând pietre și sticle în direcția forțelor de ordine israeliene. În urma acestor confruntări, cinci polițiști israelieni și 22 de palestinieni au fost răniți.
Începând de duminică, 16 iulie, musulmanii protestează împotriva instalării de către Israel a detectoarelor de metale la intrarea pe Muntele Templului (Esplanada Moscheilor, denumire dată de arabi acestui loc sfânt), o decizie luată după un atac terorist armat care a costat viata a doi polițiști israelieni.
În noaptea de joi spre vineri, în urma unei reuniuni de urgență, hotărâtă în urma valului de proteste, Cabinetul de securitate israelian a decis menținerea detectoarelor de metale.
“Israel este hotărât să mențină status-quo-ul pe Muntele Templului, precum și libertatea de acces la locurile sfinte. Israelul este angajat să asigure siguranța și securitatea tuturor pelerinilor și vizitatorilor aflați pe Muntele Templului”, se menționează în comunicatul de presă al guvernului israelian publicat vineri dimineață, după patru ore de discuții între primul ministru israelian Beniamin Netanyahu, miniștrii săi și șefii serviciilor de securitate.

“Cabinetul a autorizat poliția israeliană să ia orice decizie, care să asigură acces liber la locurile sfinte, menținând în același timp securitatea și ordinea publică”, specifică și concluzionează comunicatul.
Tensiunea ar putea deveni explozivă cu ocazia rugăciunii săptămânale din această vineri, 21 iulie. Liderii religioși musulmani de pe Muntele Templului au apelat la ceilalți imami din Ierusalim să-și închidă moscheile în această vineri pentru ca toți musulmanii să vină să se roage numai la moscheea El Aqsa de pe Muntele Templului, și zeci de mii de persoane ar urma să răspundă acestui apel. de pe Esplanadă au fost numite de către alte imami din Ierusalim să-și închidă moscheea de vineri, astfel că toți musulmanii vin la moscheea Al-Aqsa. Și zeci de mii de persoane sunt așteptate să răspundă la acest apel.
Poliția israeliană a declarat vineri dimineață că accesul în orașul vechi din Ierusalim este interzis astăzi bărbaților arabi sub 50 de ani, în scopul de a preveni orice confruntări.
În plus, pentru a face față unor noi violențe, armata israeliană a declarat că a trimis întăriri în Ierusalim și 5 batalioane au fost plasate în stare de alertă. (Agenția de știri Anima News / ASAN)

Comments

comments

Be the first to comment on "Vineri tensionată în Ierusalim / Israelul a decis menținerea detectoarelor de metale pe Muntele Templului"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*