Ziua Națională a României sărbătorită la sala de concerte a Filarmonicii din Viena

       Radu BĂLĂȘOIU

Autor: Radu BĂLĂȘOIU

Ziua Națională a României va fi celebrată și în Austria, la Musikverein, sala de concerte a Filarmonicii din Viena, unde se anunță un concert de excepție cu mari nume românești.

Un concert cu interpreți români de muzică clasică este programat pentru data de 30 noiembrie, în Viena, unde se va sărbători Ziua Națională a României. Cu debut la ora 19:30 (n.r. ora locală), ansamblul Filarmonicii de Stat „Transilvania” concertează alături de pianista Alexandra Dariescu, sub conducerea dirijorului Gabriel Bebeşelea.

PROGRAMUL CONCERTULUI

Repertoriul programat pentru concert cuprinde compoziții ale lui Dinu Lipatti, prilej cu care se marchează 100 de ani de la nașterea pianistului român. Creații ale marilor Edvard Grig și ale compozitorului național George Enescu vor fi, de asemenea, integrate.
Evenimentul aduce în prim-plan lucrarea enesciană Pastorale-Fantaisie, a lui Enescu, prezentată în primă audiție austriacă, arată Institutul Cultural Român de la Viena.
Lucrările muzicale integrate în spectacol vor fi: Dinu Lipatti – Concertino în stil clasic pentru pian și orchestră; Edvard Grieg – Concertul pentru pian și orchestră, op. 16; George Enescu – Pastorale-Fantaisie (n.r. în primă-audiție austriacă) și George Enescu – Simfonia nr.1, op. 13.

ORGANIZATORI

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Viena și Ambasada României la Viena, sprijinit de Fundația Transilvania Leaders. Proiectul cultural este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, Consiliul Judeţean Cluj și Filarmonica de Stat „Transilvania”.
Cu ocazia acestui concert debutează seria manifestărilor culturale dedicate Centenarului României Moderne în Austria.
Concertul este, de asemenea, primul din ultimele decenii susținut la Filarmonica din Viena, cu interpreți români, de la performanța Filarmonicii din Bucureşti și a solistului Ion Voicu, din anul 1961. Cu acea ocazie, a fost interpretată lucrarea „Suita nr. 1 pentru orchestră în Do major op. 9”, de George Enescu, dirijată de George Georgescu.

DESPRE FILARMONICA DE STAT „TRANSILVANIA”

Tradiţia activităţii simfonice din Cluj-Napoca datează de la finalul secolului al XVIII-lea, prima orchestră a oraşului fiind atestată documentar în 1792. Filarmonica de Stat „Transilvania” a fost înfiinţată în toamna anului 1955. Dezvoltarea perpetuă a Filarmonicii de Stat „Transilvania” s-a datorat atât instrumentiştilor de valoare care au făcut parte din ansamblurile sale, dar şi a marilor personalităţi dirijorale care s-au succedat la cârma orchestrei: Emil Simon, Erich Bergel şi Cristian Mandeal.
Oaspeţii de marcă ai Filarmonicii – între care nume legendare ale artei interpretative şi componistice ca Sviatoslav Richter, Kurt Masur, Kyril Kondrashin, Stanislaw Wislocky, Jean-Pierre Rampal, Witold Lutosławski, Carlo Zecchi, Yannis Xenakis, János Ferencsik, Aldo Ciccolini, Krisztof Penderecky, Michi Inoue, Stefan Anton Reck şi mulţi alţii, au contribuit la dobândirea unui solid renume al ansamblului în cercurile muzicale internaţionale.
Turneele numeroase în străinătate, realizate cu regularitate de către orchestra simfonică, dar şi de Corul Filarmonicii, înfiinţat în 1972, au reconfirmat acest renume. În epoca recentă, după cunoscutul dirijor Nicolae Moldoveanu, dirijor principal al Filarmonicii de Stat „Transilvania” devine Gabriel Bebeşelea, care şi-a început colaborarea în această calitate în 2016.

DESPRE GABRIEL BEBEȘELEA

Absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima”, unde a studiat cu Petre Sbârcea, Gabriel Bebeşelea a urmat ulterior cursurile de masterat ale Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cu Horia Andreescu, în prezent fiind doctorand al aceleiaşi instituţii, sub conducerea lui Dan Dediu.
De asemenea, a urmat şi cursurile de masterat ale Universität für Musik und darstellende Kunst din Viena, sub îndrumarea profesorului Mark Stringer. Un punct de cotitură în evoluţia sa a fost marcat de bursa oferită, în 2011, de Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, care i-a permis o rezidenţă la Orchestra Regală Concertgebouw din Amsterdam. Aici a avut ocazia să asiste la repetiţiile şi concertele susţinute de cei mai mari dirijori ai lumii muzicale, ca Mariss Jansons, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Christoph von Dohnányi, Philippe Herreweghe, David Zinman şi Eliahu Inbal.

           Dirijorul Gabriel Bebeşelea (Sursă foto: Institutul Cultural Român de la Viena)

În 2015, Gabriel Bebeșelea a studiat cu doi dintre cei mai apreciați dirijori ai lumii: Bernard Haitink la Lucerne Festival at Easter și Kurt Masur la Aurora Classical Festival. Colaborări în viitorul apropiat includ concerte cu Konzerthausorchester Berlin, SWR Symphony Orchestra Stuttgart, Filarmonica Națională a Rusiei, Orchestra Academică de Stat a Rusiei „Evgheni Svetlanov“, Ulter Orchestra, Filarmonica din Zagreb, Opera Națională a Ucrainei, Filarmonica Macedoniei, Würth Philharmoniker, Orchestra Națională Radio din Bucureşti, Filarmonica „George Enescu” și debuturi la Konzerthaus Berlin și Müpa Budapest cu ansamblul său de muzică veche, Musica Ricercata.
Recentele sale producții de operă includ Mireasa Țarului de Rimski-Kosakov la Perm Opera House și Il viaggio a Reims la Rossini Opera Festival din Pesaro. În luna decembrie a acestui an, Gabriel Bebeşelea va înregistra, împreună cu Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, un compact disc cu lucrări de George Enescu.

DESPRE ALEXANDRA DARIESCU

De la Royal Albert Hall în Londra, la Concertgebouw în Amsterdam până la Carnegie Hall în New York, tânăra pianistă Alexandra Dariescu este elogiată de International Piano Magazine, BBC Music Magazine sau revista Forbes şi celebrată de public şi critici peste tot în lume, având în discografie trei CD-uri înregistrate solo şi două cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra, respectiv cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.
În anul 2013, Alexandra Dariescu devine prima pianistă română care concertează la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. Cea mai tânăra muziciană distinsă cu Medalia Custodele Coroanei, Alexandra este ,,Ambasador Special al României”, deţinând paşaport diplomatic şi concertând în întreagă Europa, America de Sud, America de Nord, Africa de Sud şi Asia.
Dedicată proiectelor de educaţie şi caritate, Alexandra Dariescu a ajutat la strângerea de fonduri de peste 500,000 GBP pentru programul Tinere Talente în România, Goodwill Children’s Homes, Ataxia, Hospices of Hope în Marea Britanie şi Children of the Andes în Columbia. Alexandra este membră a Consiliului Fundaţiei Adept, organizând în colaborare cu ICR Londra prima ediţie a Festivalului Transilvania la Londra în prezenţa ASR Prinţul Charles.

Pianista Alexandra Dariescu (Sursă foto: Institutul Cultural Român de la Viena)

Alexandra Dariescu s-a născut la Iaşi şi a început studiul pianului la vârsta de 7 ani cu Mihaela Constantin şi Cornelia Apostol. La vârstă de 17 ani s-a mutat în Marea Britanie unde a studiat cu Faye Mercer la Pocklington School, Mark Ray, Nelson Goerner, Alexander Melnikov şi Dina Parakhina la Conservatorul Regal din Manchester, Ronan O’Hora şi Imogen Cooper la Guildhall School of Music în Londra, cu Sir Andras Schiff în Elveţia şi SUA, cu Dimitri Bashkirov şi Menahem Pressler în Elveţia şi Phillippe Cassard în Franţa. Este Artist Onorific al Conservatorului Regal din Manchester şi preşedinta Fundaţiei Music în Lyddington în Marea Britanie.

Sursa: qmagazine.ro

Comments

comments

Be the first to comment on "Ziua Națională a României sărbătorită la sala de concerte a Filarmonicii din Viena"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*