Oficial saudit critică Autoritatea Palestiniană pentru condamnarea acordurilor încheiate de EAU și Bahrain cu Israel

Fostul șef de informații și ambasador al Arabiei Saudite în Statele Unite, prințul Bandar bin Sultan bin Abdulaziz, a criticat luni conducerea Autorității Palestiniene (AP) pentru că a condamnat decizia unor state din Golf de a normaliza legăturile cu Israelul.

Vorbind într-un interviu cu televiziunea saudită Al Arabiya și citat de Reuters, prințul a etichetat criticile AP drept „transgresiune” și „discurs reprobabil”.
„Cauza palestiniană este o cauză justă, dar avocații săi sunt eșecuri, iar cauza israeliană este nedreaptă, dar avocații săi s-au dovedit a avea succes. Asta rezumă evenimentele din ultimii 70 sau 75 de ani”, a spus el.
“Există ceva pe care conducerea palestiniană succesiv îl împărtășește în mod istoric: au pariat întotdeauna pe partea care pierde și asta are un preț”, a adăugat el.
Ambele Emirate Arabe Unite și Bahrain au semnat recent acorduri istorice pentru a normaliza relațiile cu Israelul.
Autoritatea Palestiniană a condamnat ambele înțelegeri, descriindu-le drept „o înjunghiere în spatele cauzei palestiniene și a poporului palestinian”.
Prințul Bandar a remarcat sprijinul de decenii al regilor saudiți succesivi pentru cauza palestiniană și a spus că poporul palestinian ar trebui să-și amintească că regatul a fost întotdeauna acolo pentru ca să le ofere ajutor și sfaturi.
“Acest nivel scăzut al discursului nu este ceea ce așteptăm de la oficiali care încearcă să obțină sprijin global pentru cauza lor”, a spus el, potrivit Reuters.
În timp ce Arabia Saudită nu a ajuns la niciun acord de normalizare cu Israelul, rapoartele recente au indicat că Regatul lucrează în spatele scenei și a cerut EAU și Bahrain să ajungă la acordurile respective cu statul evreu.
Președintele american Donald Trump a declarat recent reporterilor că mai multe țări sunt pe cale să ajungă la noi acorduri de pace în Orientul Mijlociu.
Întrebat la acea vreme dacă se aștepta ca Arabia Saudită să urmeze exemplul, Trump a spus: „Da. Am vorbit cu regele Arabiei Saudite. El a adăugat că mișcarea va veni „la momentul potrivit”.
Președintele a declarat recent că se așteaptă ca Arabia Saudită să adere la acordul Israel-EAU. Un membru important al familiei regale saudite a subliniat mai târziu că prețul Arabiei Saudite pentru normalizarea relațiilor cu Israel este crearea unui stat palestinian suveran cu Ierusalimul drept capitală.
Regele saudit Salman a reiterat această poziție în timpul unei conversații recente cu Trump, spunând că nu va exista o normalizare cu Israel fără statul palestinian. (Anima News)

Lasă un răspuns