Delimitarea frontierelor maritime: mesajul Israelului către Liban

În ajunul reluării negocierilor, înalți oficiali din Ministerul israelian al Energiei și-au informat omologii libanezi că disputa privind frontierele economice maritime dintre cele două țări poate fi soluționată în câteva săptămâni sau cel mult în cîteva luni, atâta timp cât se ajunge la negocieri „cu un spirit pozitiv și pragmatic”.

Întâlnirea dintre cele două delegații va avea loc mâine, miercuri, într-un cort al ONU, la 200 m în interiorul teritoriul libanez. Vor fi prezenți și reprezentanți americani. Administrația Trump l-a numit pe fostul ambasador în Algeria, John Deschent, ca mediator. De partea israeliană, delegația va fi condusă de directorul general al ministerului Energiei, Udi Adiri.
Partea israeliană a făcut cunoscut faptul că merge la negocieri cu o „abordare concretă și pragmatică”, specificând totodată că este necesar să fie realiști și că nu este vorba de un acord de pace și nici de o normalizare, ci de soluționarea tehnică a unei dispute care, pentru moment, împiedică exploatarea resurselor de gaze și petrol în estul Mediteranei. Zona maritimă în litigiu (Blocul 9) nu este extinsă (aproximativ 15 km), dar este bogată în zăcăminte.
Însă partenerii israelieni au avertizat: „Dacă partea adversă vine la negocieri cu intenția de a„ învinge inamicul sionist”, nu vor exista progrese, situația va rămâne așa cum este și Libanul nu va putea exploata resursele”.
Faptul că Libanul (și în special Hezbollah) este acum de acord să negocieze serios cu Israelul pe această temă se datorează în principal unui motiv: banii.
Țară cu o economie puternic afectată, Libanul poate prefera o partiție a zonei disputate decât să mențină impasul care a durat trei decenii.
O soluționare finală a litigiului va încuraja companiile miniere să intervină astfel încât Libanul să poată exploata într-o zi aceste resurse energetice submarine. Este vorba de sunt miliarde de dolari. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: