Iran: Autoritatea Judiciară interzice „tortura” și „confesiunile forțate”

Autoritatea judiciară iraniană a emis o circulară care interzice „tortura absolută”, utilizarea „confesiunilor forțate” și alte încălcări ale drepturilor la apărare, cu scopul de a „dezvolta” sistemul judiciar al Republicii Islamice.

Intitulată „Document privind securitatea judiciară”, această circulară din 37 de articole semnate de ayatollahul Ebrahim Raïssi, șeful Autorității Judiciare, interzice și „izolare” și „custodia ilegală a poliției”.
De asemenea, subliniază „transparența” procesului judiciar, dreptul la „alegerea liberă a avocatului”, „principiul prezumției de nevinovăție” și „accesul consular” pentru cetățenii străini.
Iranul este în mod regulat acuzat de ONU, de mai multe țări occidentale, de organizațiile pentru drepturile omului sau chiar de avocați iranieni pentru încălcarea principiilor pe care Raïssi spune acum că vrea să fie respectate în administrația sa.
Publicarea acestei charte de către Mizan Online, agenția oficială a Autorității Judiciare, vine la o săptămână după ce videoclipuri, aparent filmate în Teheran, au fost postate pe rețelele de socializare, arătând ofițerii de poliție defilând în mijlocul străzii, cu deținuți pe care îi brutalizează și obligă să-și ceară scuze față de populație pentru „greșelile” despre care spun că le-au făcut.
Publicarea acestor imagini a stârnit controverse aprinse în Iran, în special în presă. (Anima News)

Lasă un răspuns