Moment istoric: Delegație israeliano-americană în Bahrain (VIDEO)

O delegație comună de oficiali israelieni și americani a sosit duminică după-amiază la Manama, Bahrain, pentru a începe lucrul la stabilirea formală a relațiilor diplomatice dintre Israel și Bahrain, în conformitate cu acordul Abraham semnat de cele două țări.

La o ceremonie desfășurată la aeroport la scurt timp după debarcarea delegației, ministrul de externe al Bahrainului, Abdullatif bin Rashid Al Zayani, a salutat oficialii SUA și israelieni și a lăudat eforturile administrației Trump de a asigura pacea în Orientul Mijlociu.
“Bine ați venit. Începem implementarea acordurilor de pace semnate la Washington. Această cale este cel mai eficient mod de a realiza pacea în Orientul Mijlociu. Facem acest lucru cu optimism, ca această pace să conducă la securitate și stabilitate în regiune și să permită tinerilor din regiune să își realizeze ambițiile. Punem bazele relațiilor dintre noi și ale cooperării cu SUA. Sper că această vizită este un pas pe calea către un Orient Mijlociu stabil și îmbunătățit, în care toate țările să-și poată rezolva conflictele prin dialog”.
Șeful Consiliului israelian pentru Securitate Națională, Meir Ben-Shabbat, a spus că Israelul „speră să construiască legături profunde nu numai între guverne, ci și între popoare. Israelul întinde mâna păcii poporului din Bahrain și conducerii sale. Schimbăm regiunea. Sperăm să vă găzduim în Israel în curând”.
Secretarul Trezoreriei SUA, Steve Mnuchin, a declarat că administrația Trump lucrează în prezent la acorduri suplimentare de normalizare între Israel și alte state arabe.
„Sperăm că în viitorul apropiat vom putea face un anunț în acest sens”, a subliniat el.
Delegația a plecat de la Aeroportul Internațional Ben Gurion din Israel duminică dimineață, devenind primul zbor comercial care a avut loc vreodată între Israel și Bahrain.
Ben-Șabat, care conduce delegația israeliană, a spus înainte de decolare:
„Sunt încântat și mândru să conduc delegația israeliană care pleacă astăzi la discuții în Bahrain. Plecăm la discuții pentru a traduce declarația de pace care a fost semnată pe peluza Casei Albe de președintele SUA Donald Trump, premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul de externe al Bahrainului Dr. Abdullatif bin Rashid Al Zayani, în numele regelui Hamad bin Isa Al Khalifa, în planuri practice și acorduri concrete. Astăzi vom purta discuții în echipe profesionale și grupuri de lucru cu privire la o serie lungă de probleme: finanțe și investiții, comerț și economie, turism, aviație, comunicații, cultură, știință, tehnologie, agricultură și altele. Suntem încântați și împreună ne vom ruga ca Dumnezeu să ne ducă la pace și să ajungem la destinația noastră pentru o viață bună și pace”.
„Suntem aici în țara lui Avraham pentru a face următorul pas în Acordurile Avraham”, a spus ambasadorul SUA în Israel, David Friedman, adăugând că „Avraham a născut 2 mari națiuni” care erau „rivale, dar s-au împăcat cu aproximativ 3500 cu ani în urmă. Astăzi readucem Biblia la viață. Copiii lui Isaac și ai lui Ismael se împacă din nou. Este o altă zi istorică, printre multe altele, pe care administrația Trump a adus-o în această regiune”.
Secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, a mulțumit premierului Netanyahu și regelui Bahrainului „pentru conducerea lor îndrăzneață și președintelui Trump care a adus totul împreună pentru această zi incredibilă în acest moment deosebit, cu Acordurile Abraham și tratatul de pace”.
Trimisul american Avi Berkowitz a adăugat în ebraică că este „foarte încântat să fie în Israel pentru a călători într-un avion El Al cu delegația israeliană și pentru a se întoarce marți în Israel împreună cu delegația Emiratului”.
Bahrain și Emiratele Arabe Unite au devenit a treia și a patra națiune arabă care au semnat un tratat de pace cu Israel într-o ceremonie la Casa Albă, la începutul acestei luni. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: