Albania devine prima țară musulmană care adoptă definiția Alianței Internaționale de Comemorare a Holocaustului privind antisemitismul

Parlamentul albanez a adoptat oficial definiția antisemitismului Alianței Internaționale de Comemorare a Holocaustului (IHRA), făcând din Albania prima țară cu majoritate musulmană care a făcut acest lucru și promițând să lupte împotriva prejudecăților anti-evreiești.

Definiția IHRA, care scalifică drept antisemite anumite forme de critică a Israelului, a fost adoptată de multe țări occidentale, dar nu de țările musulmane până în prezent.
“Este o veste bună că noi, albanezii și popoarele din Balcanii de Vest, o regiune care a suferit mai mult decât orice altă parte a lumii, din cauza consecințelor vederilor și atitudinilor etnocentrice și teocentrice, ne alăturăm acestei acțiuni emancipatorii a civilizației contemporane: lupta împotriva antisemitismului”, a declarat președintele Parlamentului albanez Gramoz Ruci (foto).
“Toate națiunile care de-a lungul istoriei i-au protejat pe evrei de exterminare și îi sprijină astăzi de stigmatizare au dreptul să fie mândri. Dar noi, albanezii, avem mai multe motive să fim mândri, deoarece Albania este singura țară din Europa în care toți evreii au fost protejați și salvați în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Patria noastră, Albania, a servit ca teren de rezervă pentru evrei în vremuri dificile”, a adăugat el.
Decizia vine înaintea Forumului Balcanic anti-semitism, organizat în parteneriat între Parlamentul Republicii Albania, Mișcarea Antisemitismului și Agenția Evreiască pentru Israel, care începe săptămâna viitoare.
Vicepreședintele executiv al Congresului Evreiesc Mondial, Robert Singer, și-a exprimat speranța că mai multe națiuni musulmane vor călca pe urmele Albaniei, a informat site-ul de știri Makor Rishon. (Anima News)

Lasă un răspuns