ISRAELLUMEA DE AZI

Tiberiu Roth: Un Congres sionist fără precedent

Al 38-lea Congres Sionist Mondial, s-a încheiat sambata, după trei zile de activități, căci despre dezbateri nu a putut fi vorba. Pentru mica delegație din România, (Tiberiu Roth, Marco Katz, Dan Floroian) a fost un prilej de a se conecta (virtual) cu numeroșii noștri prieteni sioniști din lumea întreagă.

Dincolo de noutatea tehnologiei,și de infinitele posibilități de a substitui realitatea aparențelor, principala slăbiciune ale acestui nou tip de a simula democrația și schimbul de idei,este fără îndoială înlăturarea apropierii oamenilor la propriu și la figurat. Dar nu avem ce să ne plângem, situația de criză (aproape) mondială a impus această soluție fortuită și nefericită. Oricât de mult încerc să înțeleg înțelepciunea colectivă a liderilor mișcării noastre sioniste,nu pot pricepe de ce nu s-a putut amâna congresul, mai ales că în istoria lungă și frământată a mișcării sioniste au fost perioade în care congresele au fost ținute la intervale aleatorii,determinate de ”forțe majore”,cum au fost spre exemplu cele două războaie mondiale pe care mișcarea sionistă cu prețul unor enorme eforturi și sacrificii, le-a supraviețuit.
Deci Congresul al 38-lea a fost din multe puncte de vedere un succes. Al tehnologiei, inovației și capacității de adaptare. Au fost și poticniri care ne-au surprins neplăcut,dar până la urmă totul s-a încheiat spre mulțumirea generală și cu un montaj impresionant al mai multor coruri de copii și tineri sioniști din multe orașe importante ale lumii care au cântat cu însuflețire splendidul imn al poporului evreu ”Hatikva”. Speranța și iubirea de Israel ne unesc deși foarte multe alte considerente ne separă și generează dispute urmate de lupte politice vehemente.
Confruntarea majoră care a produs momente de suspans s-a produs între organizațiile sioniste din coalițiile de dreapta religioase și cele de centru-stânga, seculare. Dar de fapt a fost mai puțin o dezbatere ideologică, cât mai ales o luptă pentru putere, pentru ocuparea unor poziții de autoritate și posturi de conducere în organizațiile istorice ale mișcării sioniste WZO, Sohnut (Agenția Evreiască), KKL (Fondul Național evreiesc) și KH (Fondul de Dezvoltare). Aceste patru instituții fundamentale au îndeplinit în peste un secol de activitate opera extraordinară de întemeiere și creștere a Statului Israel odată cu organizarea așezării milioanelor de evrei din diaspora în patria lor nouă-veche. Ele împreună colectează de la diverse surse (mai ales donatori evrei) un buget anual de un miliard de dolari, pe care le redistribuie potrivit proiectelor și studiilor de necesitate, pentru Israel și comunitățile evreiești din diaspora. Este o misiune esențială de mare responsabilitate, care explică și justifică disputa pentru selecția celor mai buni și mai de încredere conducători și administratori ai acestor organizații sioniste fundamentale.
Noul președinte al WZO a fost ales Yaakov Hagoel, de fapt promovat din funcția de vicepreședinte care a ocupat-o de la precedentul Congres. El a deținut și funcția de președinte al structurii internaționale a partidului Likud (”World Likud”) și a Departamentului de Acțiune contra antisemitismului. Fostul președinte al WZO, Avraham Duvdevani, un om de suflet, membru al ”MIzrahi” cu mare experiență și rezultate remarcabile în activitatea de creare de noi așezări în zone defavorizate (Galil, Negev,Valea Iordanului,Samaria) a devenit președintele KKL (Keren Kayemeth) instituția cea mai importantă pentru dezvoltarea ecologică a țării. În locul lăsat liber de Hagoel, adică cel de vicepreședinte al WZO, a fost ales un reprezentant al centrului sionist Masorti, Dr Yair Hess. A fost ales și organul colectiv de conducere ”Consiliul General Sionist” care urmează să se întrunească pentru definirea departamentelor și a conducătorilor de departamente. În următoarele zile vom avea multe alte detalii de interes public, referitor la noile tendințe și detalii organizatorice în activitatea Organizației Sioniste Mondiale.
Din liniile directoare aprobate în cele 5 comitete de redactare și aprobare ale Hotărârilor Congresului rezultă evident ceea ce a fost subliniat în cuvântul de închidere a noului președinte ales, Yaakov Hagoel, , principalul obiectiv al activității sioniste în viitoarea etapă este păstrarea și întărirea UNITAȚII poporului evreu.
Nu este un secret pentru nimeni că în această agitație mondială determinată de puternice interese și adversități politice dar și fenomene de schimbări esențiale, determinate de globalizare, înmulțirea populației globului, revoluția informatică și multe altele, există și riscul apariției unor contradicții din ce în ce mai profunde între diferitele grupări din interiorul poporului evreu. Ultra religioși versus seculari, israel versus diaspora, ca să nu mai vorbim de contradicții din sânul evreilor americani,de diferite orientări politice accentuate mai ales în preajma alegerilor. Contradicții majore se regăsesc și în Europa, cândva cel mai important continent pentru poporul evreu,care în cea mai mare proporție locuia în aproape toate țările Europei.
In urma unei recente evaluări populația evreiască a Europei a scăzut la o cifră apropiată de cea de acum 5 secole,adică în jur de 1 milion de suflete, cei mai mulți fiind în câteva din țările Europei ,Anglia,Franța, Germania și Rusia în rest ,în Europa Centrală și de Est cândva leagănul evreității, nu mai sunt decât populații evreiești reduse ca număr și de vârste ridicate. În schimb există o moștenire spirituală de mare valoare care trebuie păstrată și întreținută. Răspunsul Mișcării Sioniste,cea mai viguroasă și cuprinzătoare mișcare activă a poporului evreu de pretutindeni este îndemnul la UNITATE. Depășind toate diferențele inerente, făcând apel la capacitatea noastră de tolerare și acceptare ale acestor diferențe, să răspundem cu sinceritate și participare la chemarea sionistă pentru păstrarea unității naționale a poporului evreu oriunde s-ar afla în Israel sau în orice țară din Diaspora.
În zilele următoare, după întrunirea Consiliului General Sionist, nou ales, vom avea mai multe detalii pentru a analiza și dezbate căile practice și instrumentele posibile pentru realizarea acestui scop esențial,dar foarte greu de împlinit: unitatea poporului evreu, în slujba progresului întregii omeniri. (Tieriu Roth, Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: