Turcia: Arestarea unui palestinian suspectat de spionaj în favoarea Emiratelor

Autoritățile turce au arestat un palestinian din Gaza, suspectat de spionaj pentru Emiratele Arabe Unite (EAU), rivalul regional al Ankarei, a transmis radiodifuzorul public turc TRT World.

Ahmed Al-Astal (foto), 45 de ani, care lucrează ca jurnalist,
este acuzat că a spionat disidenți arabi în exil în Turcia și că a furnizat EAU informații cu privire la evoluțiile politice din Turcia, potrivit presei turcești. Astal locuia în Turcia din 2013 și deținea un document de călătorie iordanian.
Pe 25 septembrie, familia sa din Gaza a declarat într-un comunicat postat pe rețelele de socializare că a fost răpit la patru zile după dispariția sa inexplicabilă în Turcia.
Într-o nouă declarație, familia lui Astal a acuzat Ankara că a tratat problema într-un mod “opac”,
afirmând că orice mărturisiri pe care le-ar fi putut face sub constrângere în timpul detenției nu pot fi valabile. Familia sa a apelat în continuare la președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas să intervină în numele său, adăugând că soția și cei doi copii ai lui Astal au fost „abandonați în voia sorții” în Turcia și „în suferinâă psihică”.
Relațiile dintre Turcia și Emiratele Arabe Unite, doi rivali regionali, sunt extrem de tensionate. Cele două țări se opun în special în Libia, unde susțin tabere opuse.
Abu Dhabi acuză, de asemenea, guvernul turc că are afinități cu Frații Musulmani, grupare interzisă ăn Emirate.
Emiratele îl găzduiesc, de asemenea, pe fostul om puternic al Fâșiei Gaza, Mohammed Dahlane, care a devenit consilier al liderului din Abu Dhabi. (Anima News)

Lasă un răspuns