SUA: Cimitir evreiesc din Michigan vandalizat cu graffiti

Cimitirul evreiesc “Ahavas Israel” din orașul Grand Rapids (Michigan, Statele Unite), a fost vandalizat cu graffiti.

Potrivit fotografiilor postate pe Twitter de biroul Ligii Anti-Defăimare din Michigan, pe mai multe pietre funerare din cimitir au fost scrise cu vopsea roşie cuvintele „TRUMP” și „MAGA”, o abreviere pentru sloganul campaniei lui Trump, „Make America Great Again”.
Vandalizarea a avut loc cu doar o zi înainte de alegerile prezidențiale, în care Michigan este un stat cheie, și cu puțin timp înainte de raliul final al campaniei președintelui Donald Trump, care a avut loc luni în Grand Rapids.
Cimitirul vechi de 100 de ani din orașul Grand Rapids din vestul Michiganului aparține Congregației Ahavas Israel, o sinagogă conservatoare. Rabinul David Krishef spune că vandalismul a fost descoperit luni și se presupune că a avut loc în weekend.
Krishef a declarat că poliția a fost contactată cu privire la vandalism. Dar atât el, cât și directorul local al Ligii Anti-Defăimare, au spus că “este prea devreme să numim vandalismul un act de antisemitism. A fost weekendul de Halloween, nu a fost nimic pictat cu spray care să indice ceva specific antisemit. Oricine a făcut acest lucru poate că a știut sau nu că acesta a fost un cimitir evreiesc”, a declarat Krishef pentru Jewish Telegraphic Agency.
El a adăugat: „Nu vreau să declanşez un incident cunoscut și clar de antisemitism. Nu știm dacă a fost”.
Actul de vandalism a avut loc la aproximativ un an după ce sinagoga reformistă din oraş, Templul Emanuel, a fost vandalizată de către un grup extremist cu afișe neonaziste, inclusiv unul pe care scria „O cruciadă împotriva subumanilor conduși de semiţi”.
În timp ce acest caz a fost un exemplu clar de antisemitism, a declarat Carolyn Normandin, directorul regional al ADL Michigan, actualul vandalism de la cimitirul Ahavas Israel nu este la fel de clar. Ea a spus însă că ADL va continua să analizeze incidentul.
„A fost cu siguranță vandalism și a fost cu siguranță de natură politică, dar nu avem niciun motiv să numim acest lucru drept antisemitism, deoarece nu au existat simboluri antisemite pe pietrele funerare care au fost vandalizate”, a spus Normandin.
„Luăm în serios ceea ce s+a întâmplat, deoarece este un cimitir evreiesc și nu existau alte cimitire sau clădiri comunale în zonă care să fi fost vandalizate în același timp. De ce au ales vandalii acest cimitir?”.
Oficialii securității interne, precum și specialiștii evrei în securitate din ADL și din alte părți au avertizat cu privire la activitatea extremistă din jurul votului.
Luna trecută, un grup de extremiști a fost arestat pentru un complot vizând răpirea guvernatorului din Michigan, Gretchen Whitmer. Presupusul lider al grupului este din zona Grand Rapids.
Liderul unui alt grup extremist, un grup neo-nazist care a vandalizat o altă sinagogă, a fost arestat săptămâna trecută într-o altă parte din Michigan.
Normandin a spus că etichetarea vandalismului cimitirului ca un incident extremist ar fi „o punte prea departe”, deoarece „nu există nimic care să indice că acest lucru a fost făcut de un grup extremist”.
Krishef a spus că cimitirul nu a mai fost niciodată vizat de vandalism.
“Ahavas Israel” este o congregație de 120 de membri, care datează de 125 de ani. Orașul care numără 200.000 de locuitori, are o comunitate evreiască de puțin mai puțin de 1.000, a spus Krishef.
Într-o declarație referitoare la vandalism, “Michigan Democratic Jewish Caucus” a spus că „acest act odios a fost comis în ajunul alegerilor din 2020 pentru a trimite un mesaj intimidant opozanților președintelui și în special alegătorilor evrei” și a adăugat că comunitatea evreiască din Grand Rapids nu va fi înăbușită de acest atac ticălos asupra lui Ahavas Israel ”. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: