ANIMA NEWS

ȘTII FIINDCĂ ȘTIM !

ISRAEL

Președintele israelian: Virusul antisemitismului este mai dur decât coronavirusul (VIDEO)

Președintele israelian Reuven Rivlin a organizat un eveniment la reședința președintelui, marcând 82 de ani de la Kristallnacht.

Anul acesta, ca și în anii precedenți, sinagoga președintelui a fost iluminată pentru a marca pogromul. Președintele Frank-Walter Steinmeier al Germaniei și președintele Alexander Van der Bellen al Austriei au participat virtual la eveniment, în timp ce la reședința președintelui, în afară de Reuven Rivlin, s-au președintele al Yad Vashem Avner Shalev (la încheierea mandatului) și rabinul Yisrael Meir Lau.
În cadrul evenimentului, reședința președintelui a găzduit instalația „Towers in the Air” a artistului Shuli Bornstein Wolf.
Lucrarea imortalizează povestea personală a mamei artistului, împreună cu povestea colectivă evreiască. Wolf Bornstein creează stâlpi totem din cioburi de sticlă și cristal din umbre de lumină, farfurii, vaze și alte obiecte de sticlă, pe care le conectează pentru a crea forme care amintesc de obiectele Judaica. „Sfeșnicele” ei canalizează fragilitatea sticlei din care sunt făcute, dar ilustrează și puterea frumuseții, a vindecării și a renașterii.
În noaptea de 9-10 noiembrie 1938, pământul tremura în Germania și Austria. În câteva ore, zeci de evrei au fost uciși. Alte sute au fost bătuți și umiliți. Magazinele și afacerile deținute de evrei au fost jefuite și distruse. Sinagogile au fost incendiate și rase de pe fața pământului. De abia există o resturi din sinagogile Germaniei și Austriei de atunci.

În plus, 30.000 de evrei au fost trimiși în lagărele de concentrare de la Buchenwald, Dachau și Sachsenhausen.
Noaptea aceea neagră a fost prima lovitură a planului crud pregătit de nazism. Kristallnacht a fost termenul inventat de naziști care doreau să reducă la minimum evenimentul ca pe o noapte în care unele vitrine erau spulberate.

Mărturia Kristallnacht a fost examinată în timpul evenimentului, cu Uri Ben Ari, care a experimentat Kristallnacht în Germania, și care a spus: „Am ajuns la sinagoga unde aveam Bar Mitzvah și am stat acolo pe două pavaje în fața sinagogii și am văzut cupola ei prăbușindu-se odată cu întreaga clădire. Sinagoga a ars, iar naziștii au scos sulurile Torei și le-au ars într-o grămadă, iar eu și tatăl meu am stat acolo pe trotuar, și, când s-a terminat, am plecat”.

„Ne amintim victimele sale și ne reamintim cum propaganda extremistă a urii, când atinge culmile diviziunii, poate sfărâma fundamentele societății – ale umanității și ale drepturilor omului – în mii de fragmente. Să semene distrugere, catastrofă, să permită coborârea în cele mai întunecate adâncuri, dincolo de orice imaginație”, a spus președintele în remarcile sale.
„În urmă cu aproape un an, în ianuarie anul trecut, am stat aici împreună la Ierusalim. Zeci de monarhi, lideri, șefi de state și am promis să ne amintim. Să ne amintim și să ne asumăm responsabilitatea. Responsabilitatea de a acționa și de a nu ceda în fața antisemitismului și rasismului, în fața forțelor radicale care seamănă haos și distrugere, ură și teamă. În ultimile luni, întreaga lume s-a ocupat de coronavirusul mortal. Chiar și tratarea noului virus, care cere solidaritate și colaborare, nu a reușit să distrugă vechea ciumă, ciuma antisemitismului. Virusul antisemitismului, rasismului și xenofobiei este mai dur decât coronavirusul. Se schimbă de formă, se acoperă și amenință să izbucnească prin orice fisură. Dar se poate și trebuie să existe și un vaccin pentru acesta. Educație, explicație, învățare și asumarea responsabilității. La fel ca oamenii de știință din laboratoare și institute de cercetare, noi liderii lumii, avem responsabilitatea de a lucra în laboratoarele noastre sociale pentru a lansa un atac hotărât și fără compromisuri împotriva oricărei expresii de antisemitism, rasism și xenofobie ”, a adăugat el.
„Avem datoria de a ne aminti. Să ne amintim și să ne asigurăm că nu se va mai întâmpla niciodată. Este în mâinile noastre. Acesta este ceasul nostru ”, a spus el în concluzie.
Președintele Frank-Walter Steinmeier al Germaniei a spus: „Pogromul din noiembrie nu a marcat începutul persecuțiilor evreilor germani. A fost o explozie de violență după mulți ani de discriminare, hărțuire și ostilitate. Au prefigurat crimele nespuse ale Shoahului comise de compatrioții mei câțiva ani mai târziu. Și oferă un avertisment puternic pentru vremurile noastre. Sunt recunoscător că viața evreiască înflorește din nou în Germania. Dar mi-e rușine că evreii nu se simt în siguranță purtând o kippa pe străzi. Mi-e rușine că lăcașurile de cult evreiești au nevoie de protecție. Mi-e rușine că doar o ușă grea din lemn a împiedicat anul trecut un atac mortal asupra sinagogii din Halle de Yom Kippur. În această seară, vreau să reînnoiesc angajamentul pe care vi l-am dat la Yad Vashem: Luptăm împotriva antisemitismul! Protejăm viața evreiască! Stăm cu Israel! Sunt umilit de strânsele legături de prietenie pe care țările noastre le-au legat de-a lungul anilor. Și sunt mândru să-l numesc pe președintele Rivlin prieten. Mulțumesc, dragă Ruvi, pentru încredere și pentru invitația ta de a te alătura ceremoniei din această seară. Miracolul prieteniei noastre germano-israeliene împărtășite va continua să înflorească dacă rămânem împreună în timp ce ne amintim lecțiile din trecut. Amintirea poartă semințele speranței pentru un viitor mai bun. Da: putem găsi speranță, chiar și atunci când ne amintim de nopțile și zilele întunecate din noiembrie 1938”.
Președintele Alexander Van der Bellen din Austria a spus: „Pogromul din noaptea de 9 noiembrie 1938 a fost primul punct culminant crud al violenței anti-evreiești în creștere, a național-socialismului. Ideologia rasistă a naziștilor a atins o nouă intensitate terifiantă. Și a arătat clar, în cel mai suprarealist și sfâșietor mod, gradul în care austriecii evrei, concetățenii noștri, au fost privați de drepturile și libertățile lor civile cele mai elementare. Numai în Viena, 42 de sinagogi au fost arse sau distruse. Mii de magazine și apartamente au fost jefuite. Peste 6500 de austrieci evrei au fost închiși, dintre care 4000 au fost trimiși în lagărul de concentrare de la Dachau. Austriecii își amintesc astăzi aceste crime cu remușcări și rușine. Noi, care ne-am născut după Shoah, mărturisim: Austria împarte responsabilitatea Shoah. Mulți austrieci, prea mulți, au fost printre făptași. Recunoașterea responsabilității noastre înseamnă, mai presus de toate, prevenirea hotărâtă și curajoasă a oricărei forme de rasism, discriminare și antisemitism – oriunde o întâlnim. Aceasta este o chestiune de mare importanță personală pentru mine. Este de datoria noastră, dorința și intenția noastră de a proteja nu numai comunitățile evreiești, ci de a ne asigura că viața evreiască poate prospera din nou – fie în Europa, Israel, fie în altă parte”.
Avner Shalev, președintele Comitetului Yad Vashem, a declarat: „Pogromul Kristallnacht a arătat calomnia politicii organizate a regimului nazist la sfârșitul anului 1938. A fost o politică care urmărea să persecute, să încolțească, să umilească și să dezbrace bunurile tuturor evreilor în al treilea Reich. Ura violentă antisemită care a fost instigată și ventilată în perioada 9-11 noiembrie 1938 în Germania și Austria a anulat orice iluzii pe care le-ar putea „înțelege” cu naziștii. Ne amintim victimele și ne intensificăm angajamentul de a consolida identitatea, cultura și credința evreiască a celor pe care naziștii intenționau să îi distrugă ”.
Rabinul Israel Meir Lau i-a mulțumit președintelui pentru marcarea acestei zile importante și a subliniat că semnificația sa este că de Kristallnacht germanii au înțeles că „inima poporului evreu este sinagoga. Dacă doriți să dați o lovitură moralului poporului evreu, să-l degradați mai mult decât afectând conducerea sa comunală, trebuie să atacați sinagogile sale, care îl identifică cu spiritul său național”.
Pe fundalul impresionantei melodii „Orașul nostru arde”, interpretată la vioară, au fost proiectate imagini cu sinagoga președintelui iluminată, moment care a încheiat evenimentul. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: