Israel: Cetate de pe vremea regelui David descoperită pe Podișul Golan

Un complex fortificat din timpul regelui David (Epoca fierului, secolele XI-X î.e.n.) a fost expus pentru prima dată în săpăturile arheologice efectuate de IAA în Hispin pe Podișul Golan.

Arheologii consideră că fortul a fost construit de regatul Geshur, aliatul regelui David, pentru a controla regiunea.
Săpătura a fost întreprinsă înainte de construirea unui nou cartier în Hispin, finanțată de Ministerul Locuințelor și Construcțiilor și de Consiliul Regional Golan, cu participarea multor rezidenți din Hispin și Nov, precum și a tinerilor din academiile premilitare din Natur, Kfar Hanasi, Elrom, Metzar și Qaztrin.
Potrivit Barak Tzin și Enno Bron, directori de excavare în numele Autorității pentru Antichități din Israel, „complexul pe care l-am expus a fost construit într-o locație strategică pe vârful mic al dealului, deasupra canionului El-Al, cu vedere la regiune, într-un loc unde a fost posibil să traversăm râul.
Zidurile, cu o lățime de 1,5 metri, construite din bolovani mari de bazalt, cuprindeau dealul. În săpătură, am fost uimiți să constatăm o descoperire rară și interesantă: o piatră mare de bazalt cu o gravură schematică a două figuri cu coarne cu brațele întinse. S-ar putea să existe și un alt obiect lângă ele”.
Este demn de remarcat faptul că, în 2019, o figură sculptată pe o stelă de piatră cultică a fost găsită în Proiectul Expediției Bethsaida, organizat de dr. Rami Arav de la Universitatea Nebraska, la Bethsaida chiar la nord de Marea Galileii.
Stela, reprezentând o figură cu coarne cu brațele întinse, a fost ridicată lângă o platformă- scenă (bama) adiacentă porții orașului. Această scenă a fost identificată de Arav ca reprezentând Cultul Luna-Dumnezeu. Piatra Hispin era amplasată pe un raft de lângă intrare și nu una, ci două figuri erau reprezentate pe ea.
Potrivit arheologilor, „este posibil ca o persoană care a văzut impresionanta stelă Bethsaida să fi decis să creeze o copie locală a stelei regale”.
Orașul fortificat Bethsaida este considerat de către cercetători, ca fiind capitala regatului aramean Geshur, care a condus Golanul central și sudic acum 3000 de ani. Conform Bibliei, regatul a susținut relațiile diplomatice și de familie cu Casa lui David; una dintre soțiile lui David a fost Maacah, fiica lui Talmi, regele Geshurului.
Orașele Regatului Geshur sunt cunoscute de-a lungul țărmului Mării Galileii, inclusiv Tel En Gev, Tel Hadar și Tel Sorag, dar siturile sunt greu cunoscute în Golan. Acest complex unic fortificat ridică noi probleme de cercetare privind așezarea Golanului în epoca fierului.
În urma acestei descoperiri, modificările planurilor de dezvoltare vor fi efectuate împreună cu Ministerul Locuințelor și Construcțiilor, pentru ca complexul unic fortificat să nu fie deteriorat.
Complexul va fi dezvoltat ca o zonă deschisă de-a lungul malului râului El-Al, unde vor fi desfășurate activități educaționale-arheologice, ca parte a patrimoniului cultural și o legătură cu trecutul.
Acest lucru se aliniază politicii Autorității pentru Antichități din Israel conform căreia învățarea trecutului prin experiența muncii pe teren, întărește legăturile tinerei generații cu rădăcinile ei. (Anima News)

Please follow and like us:
Please follow and like us:
Pin Share

Lasă un răspuns

RSS
Follow by Email
WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: