ONU a votat în mod copleșitor pentru un proiect de rezoluție în favoarea „autodeterminării palestiniene”. Israelul și Statele Unite au votat împotriva.

Propunerea adresată celei de-a treia comisii a Adunării generale a Organizației Națiunilor Unite – comisia responsabilă cu drepturile omului și afacerile umanitare – a fost adoptată cu 163 voturi pentru, 5 împotrivă și 10 abțineri.
România nici măcar nu s-a abținut ci a votat direct în favoarea rezoluției antiisraeliene.
Reamintim că la începutul lunii noiembrie, la invitație premierului Benjamin Netaniahu, prin intermediul medicului său personal, dr. Zvika Bercovici, originar din România, premierul român Ludovic Orban a efectuat o vizită în Israel, unde a fost primit cu căldură asigurândui-se întâlniri cu înalți reprezentanți ai guvernului israelian, inclusiv cu președintele statului Israel.
Premierul Orban nu a pierdut ocazia să efectueze și o vizită la Ramallah, unde s-a întâlnit cu lideri palestinieni, inclusiv cu Abu Mazen, care deși nu se simțea bine, a făcut eforturi pentru a se întâlni cu Ludovic Orban.
Canada, care în general votează în favoarea Israelului cu privire la astfel de rezoluții, s-a alăturat majorității.
Rezoluția subliniază „dreptul poporului palestinian la autodeterminare, inclusiv dreptul la statul său independent Palestina” și „subliniază urgența de a realiza fără întârziere sfârșitul ocupației israeliene care a început în 1967, precum și o pace justă și durabilă între palestinieni și israelieni”, bazată pe o soluție a două state.
Aceasta este una dintre cele 20 de rezoluții pro-palestiniene adoptate în fiecare an de Adunarea Generală, despre care misiunea israeliană la ONU a susținut de multă vreme că dovedește parțialitatea forului internațional.
Pe lângă Israel și Statele Unite, Insulele Marshall, Micronezia și Nauru au votat și ele împotriva rezoluției.
Australia, Camerun, Guatemala, Honduras, Kiribati, Palau, Noua Guinee, Rwanda, Togo și Insulele Tonga s-au abținut.
Anul trecut, Canada a votat în favoarea unei rezoluții aproape identice, trimisul său justificând alegerea ca răspuns la decizia secretarului de stat american Mike Pompeo de a respinge un aviz juridic al Departamentului de stat care a decis că „ așezări israeliene sunt ilegale”. (Anima News)

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s