Marea Britanie administrează primele doze de vaccin COVID-19

Autoritățile britanice din domeniul sănătății au lansat marți primele doze ale unui vaccin COVID-19 testat pe scară largă și revizuit independent, începând un program global de imunizare care se așteaptă să câștige impuls pe măsură ce mai multe seruri obțin aprobarea.

Primul vaccin i-a fost acordat lui Margaret Keenan (foto), care împlinește 91 de ani săptămâna viitoare, la Spitalul Universitar Coventry, unul dintre mai multe spitale din țară care se ocupă de faza inițială a programului supranumit „Ziua V”.
„Mă simt atât de privilegiat să fiu prima persoană vaccinată împotriva COVID-19”, a spus Margaret, fostăl asistentă a unui creator de bijuterii, care purta o mască chirurgicală și un tricou albastru pe care scria ”Crăciun fericit”, decorat cu un pinguin din desene animate, purtând o căciuliță de Moș Crăciun și o eșarfă roșie.
„Este cel mai bun cadou pentru ziua mea de naștere pe care mi l-aș putea dori, deoarece înseamnă că pot, în sfârșit, să petrec timp cu familia și prietenii de Anul Nou, după ce am fost singură, pe cont propriu, cea mai mare parte a anului”, a declarat ea, emoționată.

Primele 800.000 de doze se adresează persoanelor de peste 80 de ani care sunt fie spitalizate, fie au deja programate consultări în ambulatoriu, alături de muncitori la case de îngrijire medicală. Alții vor trebui să-și aștepte rândul.
Oficialii din domeniul sănătății publice au cerut publicului să aibă răbdare, deoarece numai cei care sunt cel mai expuși riscului de virus vor fi vaccinați în stadiile incipiente.
Personalul medical va contacta oamenii pentru a stabili programări, iar majoritatea vor trebui să aștepte până anul viitor înainte de a exista suficient vaccin pentru a extinde programul.
Stephen Powis, directorul medical național al Serviciului Național de Sănătate din Anglia, a declarat că prima distribuire a acestui vaccin, a fost un moment emoționant.
“Acest lucru se simte cu adevărat ca începutul sfârșitului”, a spus Powis.
„A fost un an teribil, 2020 – toate acele lucruri cu care suntem atât de obișnuiți, întâlnirea cu prietenii și familia, mersul la cinema, au fost întrerupte. Le putem recupera. Nu mâine. Nu săptămâna viitoare. Nu luna viitoare. Dar în lunile următoare, da”, a subliniat el.
Palatul Buckingham a refuzat să comenteze informațiile potrivit cărora Regina Elisabeta a II-a, de 94 de ani, și soțul ei în vârstă de 99 de ani, prințul Philip, vor fi vaccinați ca exemplu public de siguranță a injectării.
Oficialii din domeniul sănătății publice din alte părți urmăresc desfășurarea vaccinării în Mariea Britanie, în timp ce se pregătesc pentru sarcina fără precedent de a vaccina miliarde de oameni pentru a pune capăt unei pandemii care a ucis peste 1,5 milioane.
Marea Britanie, care are o infrastructură bine dezvoltată pentru administrarea vaccinurilor, este orientată spre administrarea acestora către grupuri precum copiii școlari sau femeile însărcinate și nu către întreaga populație.
Marea Britanie are un început important în ceea ce privește proiectul, după ce autoritățile de reglementare britanice din 2 decembrie au acordat autorizație de urgență vaccinului produs de firma americană Pfizer și de compania germană BioNTech.
Autoritățile americane și cele ale Uniunii Europene analizează, de asemenea, vaccinul, alături de produsele rivale dezvoltate de compania americană de biotehnologie Moderna, și o colaborare între Universitatea Oxford și producătorul de medicamente AstraZeneca.
Sâmbătă, Rusia a început să vaccineze mii de medici, profesori și alte persoane în zeci de centre din Moscova cu vaccinul său Sputnik V. Acest program este văzut diferit, deoarece Rusia a autorizat utilizarea vaccinului vara trecută, după ce a fost testat doar la câteva zeci de persoane.
Primele livrări de vaccin Pfizer-BioNTech au fost livrate duminică unui grup selectat de spitale din Marea Britanie. La una dintre aceste facilități, Spitalul Universitar Croydon, la sud de Londra, membrii personalului nu puteau atinge fiolele, dar erau încântați să le aibă doar în clădire.
„Sunt atât de mândră”, a spus Louise Coughlan, farmacist șef la Croydon Health Services NHS Trust.
În curând, vaccinul nu va ajunge pentru întreaga Mare Britanie, care are peste 61.000 de decese legate de COVID-19 – mai mult decât a raportat orice altă țară în Europa. Marea Britanie are mai mult de 1,7 milioane de cazuri.
Cele 800.000 de doze sunt doar o parte din ceea ce este necesar. Guvernul vizează peste 25 de milioane de oameni, sau aproximativ 40% din populație, în prima fază a programului său de vaccinare, care acordă prima prioritate celor care prezintă cel mai mare risc de boală.
După cei peste 80 de ani și lucrătorii la case de îngrijire medicală, programul va fi extins pe măsură ce oferta crește, vaccinul fiind oferit aproximativ pe baza grupelor de vârstă, începând cu cei mai în vârstă.
În Anglia, în primul val al programului, vaccinul va fi livrat la 50 de spitale, fiind așteptat ca mai multe spitale să-l ofere pe măsură ce aprovizionarea va crește.
Irlanda de Nord, Scoția și Țara Galilor își fac propriile planuri în cadrul sistemului de administrare descentralizată al Regatului Unit.
Problemele logistice încetinesc distribuția vaccinului Pfizer, deoarece acesta trebuie păstrat la minus-70 grade Celsius (minus 94 grade Fahrenheit).
Programul de imunizare va fi un maraton nu un sprint, a spus profesorul Stephen Powis, director medical pentru NHS Anglia.
De asemenea, autoritățile se concentrează asupra punctelor de distribuție pe scară largă, deoarece fiecare pachet de vaccin conține 975 de doze și nu doresc să fie risipite.
Marea Britanie a fost de acord să cumpere milioane de doze de la șapte producători diferiți. Guvernele din întreaga lume încheie acorduri cu mai mulți dezvoltatori pentru a se asigura că blochează livrarea produselor care sunt în cele din urmă aprobate pentru utilizare pe scară largă. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: