LUMEA DE AZI

Marea Britanie / Coronavirus: Premierul britanic a anunțat alertă de gradul 4 în Londra şi sud-estul Angliei

Premierul britanic Boris Johnson a anunţat sâmbătă restricţii mai dure, care afectează milioane de englezi.

De Crăciun, Anglia nu va avea parte de o relaxare a măsurilor antiepidemice, din cauza apariţiei unei noi tulpini SARS-CoV-2.
Londra şi sud-estul Angliei – aproximativ o treime din populaţia engleză – se vor afla sub alertă de gradul 4.
Noile reguli au intrat în vigoare începând de sâmbătă seara, la miezul nopţii.
Numărul cazurilor de COVID-19 a crescut în Anglia în ultimele două săptămâni din cauza unei noi variante a coronavirusului. Oamenii de ştiinţă cred că tulpina în cauză este cu până la 70% mai transmisibilă, relatează Reuters.
Boris Johnson a declarat că guvernul trebuie să ia măsuri urgente.
„Cu părere de rău, trebuie să vă spun că nu putem sărbători Crăciunul aşa cum ne-am fi dorit”, a declarat Johnson într-o conferinţă de presă. „Cred sincer că nu există nicio alternativă posibilă.”
Londra şi sud-estul Angliei – aproximativ o treime din populaţia engleză – se află în prezent sub alertă de gradul 3, cel mai înalt nivel al sistemului din Marea Britanie. Cu toate acestea, criza COVID-19 dă tonul unei noi trepte: alerta de nivel 4.
Persoanele vizate vor fi nevoite să rămână în case, cu excepţia unor motive bine întemeiate, precum mersul la locul de muncă acolo unde este absolut necesar.
Comerţul neesenţial cu amănuntul se va închide, la fel şi spaţiile interioare dedicate petrecerii timpul liber şi divertismentul. Cât despre interacţiuni sociale, va fi permisă întâlnirea unei singure alte persoane, în aer liber.
Johnson declarase vineri că speră că în Anglia nu va fi necesar un al treilea blocaj după Crăciun. De asemenea, premierul a rezistat apelurilor de a permite relaxarea restricţiilor timp de cinci zile, în perioada festivă, astfel încât locuitori a trei gospodării distincte să se poată întâlnă în interior, de Crăciun.
Deşi Johnson a precizat miercuri că ar fi „inuman” să interzică Crăciunul, noua tulpină a coronavirusului şi alerta de gradul 4 schimbă datele ecuaţiei. Oamenii vor sta separat de sărbători, iar cei care nu sunt vizaţi de alertă se vor limita la o singură zi petrecută în afara locuinţei, cu prietenii şi familia.
Marea Britanie a raportat sâmbătă 27.052 de cazuri noi de COVID-19 şi 534 de decese. Rata de reproducere „R” este estimată între 1,1 şi 1,2, ceea ce înseamnă că numărul de infectări creşte rapid. Regatul Unit a fost una dintre cele mai afectate ţări europene, cu peste 67.000 de morţi asociate COVID-19 şi peste 2 milioane de cazuri de coronavirus depistate.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: