SUA planifică investiții de 3 miliarde de dolari în Maroc după acordul cu Israelul

Statele Unite intenționează să investească până la 3 miliarde de dolari (2,4 miliarde de euro) în instituțiile marocane, a informat New York Times, la o zi după ce Rabat a fost de acord să normalizeze relațiile cu Israelul .

Se spune că Marocul a negociat o victorie diplomatică majoră în cadrul acordului de normalizare, convingând Washingtonul să recunoască suveranitatea Rabatului asupra regiunii disputate din Sahara de Vest.
New York Times a declarat că Marocul ar fi obținut și un câștig financiar mare pentru semnarea acordului.
Citând un înalt oficial al administrației Trump și doi oficiali marocani, raportul a spus că International Development Finance Corporation – o agenție guvernamentală americană formată anul trecut de președintele Donald Trump – ia în considerare și investițiile în valoare de până la 3 miliarde de dolari pentru băncile și hotelurile marocane.
Compania de energie regenerabilă deținută de regele Marocului Mohammed al VI-lea ar putea fi afectată.
Oficialul SUA a negat însă că ar fi legat de acordul de normalizare cu Israelul.
Raportul mai spune că acordul a fost încheiat cu ajutorul investitorului evreu marocan Yariv Elbaz, care are afaceri în Israel și a acționat ca „intermediar”.
Separat, New York Times a dezvăluit că regele a ezitat în legătură cu posibila normalizare în timpul discuțiilor din 2017, temându-se de o reacție ostilă din partea lumii arabe.
O altă posibilă recompensă pentru stabilirea legăturilor cu Israelul a fost raportată de agenția de știri Reuters, care a susținut că Statele Unite sunt pe punctul de a ajunge la un acord cu Maroc pentru a-l vinde regatului, patru drone aeriene avansate. (Anima News)

Lasă un răspuns

WP Radio
WP Radio
OFFLINE LIVE
%d blogeri au apreciat: