Surse diplomatice: Arabia Saudită ar fi jucat un rol în acordul de normalizare Israel-Maroc

Arabia Saudită a jucat un rol în acordul de normalizare intermediat de președintele Donald Trump între Israel și Maroc, au declarat surse diplomatice pentru Channel 12 al televiziunii israeliene.

Raportul nu a detaliat implicarea saudită în acordul intermediat de SUA, anunțat joi, iar Riyadh nu a răspuns oficial la acord.
Cu toate acestea, Arabia Saudită joacă un rol central în regiune, în special în rândul statelor sunnite, determinând mulți analiști să speculeze că niciunul dintre recentele acorduri de normalizare nu ar fi fost autorizat fără lumina verde a Arabiei Saudite.
Ca semn al sprijinului, un ziar de frunte asociat cu familia regală saudită a pus pe prima pagină acordul dintre Israel și Maroc, a mai menționat Channel 12.
Surse diplomatice israeliene au declarat, de asemenea, postului TV că este „foarte posibil” ca și Riadul să fie gata să normalizeze în curând relațiile cu Israelul.
Președintele american Donald Trump a anunțat joi într-un tweet că Israelul și Marocul au fost de acord să normalizeze relațiile diplomatice. La rândul său, Marocul a confirmat „reluarea” „relațiilor diplomatice” cu Israelul.
La sfârșitul lunii noiembrie, prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a zburat în secret în orașul Neom din Arabia Saudită pentru a ține o întâlnire tripartită cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman și cu secretarul de stat american Mike Pompeo. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: