DRAMĂ politică în Israel: Knessetul se dizolvă în 24 de ore

Knessetul (Parlamentul israelian) nu a reușit să treacă prima lectură a proiectului de lege care ar fi amânat termenul pentru aprobarea bugetului de stat.

49 de deputați au votat împotriva proiectului de lege și 47 au votat pentru.
Ca urmare, este de așteptat ca Knessetul să se dizolve în următoarele 24 de ore, deoarece bugetul nu a fost aprobat din cauza dezacordurilor în curs dintre Likud și Albastru Alb.
Proiectul de lege nu a reușit să treacă după ce parlamentarii din coaliție – Michal Shir din Likud și Assaf Zamir, Ram Shefa și Miki Haimovich din Albastru Alb – au votat împotriva acestuia.
La scurt timp după vot, Shir a anunțat că va demisiona din Knesset și se va alătura noului partid al lui Gideon Saar.
„Sunt împăcată cu cu decizia mea de a face tot ce pot pentru a pune capăt acestui spectacol jenant al unui guvern blocat și conflictual care ține ostatică o țară întreagă pentru locuri politice și, prin urmare, voi demisiona din Knesset și mă voi alătura partidului „Noua speranță,” condus de Gideon Saar”, a postat ea pe Twitter.
Chiar înainte de vot, primul ministru Benjamin Netanyahu a cerut permisiunea de a vorbi în plen și a spus: „Am întârziat pentru că exact la miezul nopții am avut o conversație cu unul dintre șefii celei mai mari companii din lume care dezvoltă vaccinuri. I-am cerut să avanseze aducerea vaccinărilor în Israel și, în același timp, l-am întrebat despre noua mutație a coronavirusului”.
El a spus că au loc evoluții și cercetări, iar evaluarea lor este că vaccinul pe care îl avem poate trata foarte eficient mutația. Ei vor ști cu siguranță în câteva zile și aceasta este, desigur, o veste grozavă pentru umanitate și pentru poporul Israel. Asta am făcut în acest timp. În timpul zilei, am lucrat cu colegii mei pentru a ne închide cerul împotriva mutației, care ar putea fi deja aici.
Netanyahu a continuat: „În acest moment ar trebui să ne unim forțele și să găsim toate modalitățile de a preveni aceste alegeri inutile. În ultimul moment, Benny Gantz s-a retras din acordurile pe care le încheiasem pentru a opri dictatura legală aici, dar el nu a putut rezista presiunii lui Avi Nissenkorn și a prietenilor săi și nu putem fi de acord cu asta. Și astfel Albastru Alb ne vor trage spre alegeri inutile. Nu mă tem de alegeri, suntem pregătiți pentru ele și vom câștiga, dar acestea nu sunt necesare. Voi vota pentru existența continuă a guvernului”.
Liderul opoziției, deputatul Yair Lapid, a răspuns: „Pe cine încercați să păcăliți? Nu vă interesează mutația, vă interesează doar rotația”. (Anima News)

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: